Hallitusten nimityskartoista

Nyt kun Orpon hallitus on tuore, vastanimitetty ja uusi hallitus aloittaa työnsä, voidaan katsastaa muutamiin edeltäviin hallitusten nimityskarttoihin. Löytyisikö sieltä vihjeitä siitä, miten kyseinen hallitus jaksaa, säilyykö eheys, kaatuuko ongelmiin vai puurtaako läpi neljän vuoden kakun?

Yleensä astrologiassa käy valitettavan usein niin että alkuinnostuksen jälkeen, jolloin tietyt periaatteet näyttivät pitävän hyvin paikkansa, alkaa tulla vastaan karttoja, jotka eivät enää toimikaan niin kuin alussa luodut oletukset antoivat odottaa.

Nimityskartta on siis kartta, joka laaditaan sille hetkelle kun presidentti vapauttaa edellisen hallituksen tehtävistään ja nimittää uuden hallituksen. Viime vuosina nimityshetki on ollut klo 14:n jälkeen iltapäivällä. Mikään kiveen kirjoitettu laki se ei taida olla, onpahan käytäntö, joka on jäänyt tavaksi. Tapahtuisiko nimitysistunto joskus hamassa tulevaisuudessa klo 01:55? Eipä taida sattua.

Perusoletuksena hallituksen nimityskartoissa voisi pitää sitä, että kestävää hallitusta symboloi kartan yleinen vakaa rakenne. Yksi kova aspekti ei tietenkään kumoa tätä ajatusta. Ylipäätään kartoissa kuin kartoissa on useita kovia ja pehmeitä aspekteja sekaisin. Onko kovia planeettoja kovissa aspekteissa keskenään? Onko kartan kulmissa (AS-DS, IC-MC) planeettoja, jotka tekevät kovia aspekteja merkittäviin planeettoihin? Mikä on kartan kokonaisluonne (elementit, toimintamuodot)? Ja luetteloa voi jatkaa aivan niin kuin syntymäkarttojenkin kohdalla. Kaikki voi olla merkittävää, mutta riittääkö mitä tarkinkaan erittely tuomaan oikeita tuloksia?

Orpon hallituksen nimityskartta. Orpon hallituksen virallinen syntymäaika on 20.6.2023, klo 14 jälkeen, lehti- ja nettitietoa ei löytynyt tarkentaman aikaa, ehkä 14.10-14.15. Siinä main sen täytyy olla. Ja paikka on Helsinki. Muut kartat on laadittu klo 14 ajan mukaan, jossa voi olla pientä heittoa.

Yllä Orpo hallituksen nimityskartalla on pehmeitä ja kovia kuvioita kuten melkein aina. Vaaka nousee (taitaa olla myös Orpon nousumerkki, mutta siitä ei ole tietoa) ja Aurinko on Kaksosten lopussa. Vaa'an hallitsija on Venus, ja se on Marsin kanssa konjunktiossa Leijonassa. Hallituksessa on "intohimoa" onhan se taas pitkästä aikaa hallitus, jossa on oikeistopuolueiden edustajia. Oppositiosta kun päästään hallitukseen, voi tuntua siltä että "kaikki muuttuu", mutta se on suhteellista - yleensä muutokset lässähtävät alkumetrien jälkeen kun ankara poliittinen tasapainottelu alkaa. Alussa voi julistaa räväköitä linjanvetoja, lopussa inistään sitten kun ei saatu kaikkea tehtyä koska oppositio ja muut ilkeät tekijät hannasivat vastaan. Politiikka on kompromissien taidetta. Venus/Mars on 10.huoneen lopussa ja Mars 11.huoneen kärjellä (yhteistyökyky, jakaminen) ja Mars on neliössä Uranukseen 8.huoneessa. Mars/Uranus on kipinöivä planeettapari, se syttyy usein liian herkästi ja purkaa energiaansa varsin hallitsemattomasti. Henkilösuhteet ovat kiikkeriä, kenties alussa täysin jotain muuta kuin lopussa. Solidaarisuus hallituksen sisällä on katkonaista, riitoja, erimielisyyksiä ja näkemyseroja täytyy purkaa ja sovitteluja tarvitaan.

Kartan muut kovat yksittäiset aspektit ovat Kuun ja Pluton oppositio 10.huoneesta 4.huoneeseen. Se voi merkitä kiihkeää omasta kiinni pitämistä, omista mielipiteistä, tavoitteista ja linjauksista. Silti taistelu hallituksen sisälläkin vallasta voi olla häiritsevää. Ja kolmas kova aspekti on Auringon neliö Neptunukseen. Mutta tässä on pieni jippo, johon palaan seuraavien karttojen kohdalla. Kuunvaihe on matala, kolmas vaihe ja kolme päivää vanha Kuu. Liikutaan siis pääosin elämän peruspalikoiden tasolla: toimeentulo, taloudelliset ratkaisut, ihmisten kyky saada palveluja kohtuulliseen hintaan. Hallituksella on jo etukäteen suuria muutosehdotuksia Sote-palveluiden järjestämiseen ja rahoitukseen ja sosiaaliturvan järjestämiseen uudelta pohjalta. Mutta luonnollisesti jokainen oikeistohallitus haluaa edistää kotimaista tuotantoa, ja sitä kautta työllisyyttä ja ikuinen tarve myös tuloverojen alentamiseen kuuluu ohjelmaan. Nimityskartalla onkin 8.huoneessa, julkisen talouden huoneessa Jupiter (kasvun prinsiippi) ja Uranus (muutos). Kartalla on tasaavia tekijöitä, sellainen on mm. Jupiterin tarkka kuusio Saturnukseen. Ei tätäkään hallitusta pienet vastoinkäymiset kaada. Lisäksi Kuulla (10.huone= tapa hallita) on kuusio Uranukseen ja kolmio Neptunukseen. Hallituksen naiset pystyvät ylittämään rajoja luomaan yhteistyön ja samastumisen kykyä omien kapeiden tehtäviensä yli.

Mennäänpä pykälä taaksepäin, Sannan Marinin hallitukseen, joka pysyi koossa melkein koko nelivuotisen kauden, tosin se aloitti vasta Rinteen hallituksen kaaduttua heti alkumetreillä 2019. Mutta seuraavien eduskuntavaaleihin asti se kesti ja vaikeita asioita oli tarjolla, ennen kaikkea korona-pandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Ilmapiiri maailmassa ja Euroopassa synkkeni. Nuori pääministeri selvisi monen mielestä hyvin ja nousi jonkinlaiseen maailmalliseen julkisuuteen: katsokaapa millaisia nuoria naisia meillä kasvaa! No, Marin kiitti kunniasta ja teki näyttävän kierroksen politiikan catwalkilla, ei ilman henkilökohtaista egon kasvua.

Marinin hallituksen nimityksen kartalla on voimakas painopiste 10.huoneessa ja Kauriissa. Huone on sopiva ja merkki on sopiva kuvaamaan politiikan praksista, päätösten tekoa ja päätösten panemista toimeen vaikeassa tilanteessa. Venus/Saturnus/Pluto on kolmikkona 10.huoneessa osoittamassa tehokkuutta ja määrätietoista halua pitää ohjaksia käsissä. Kauris-planeetat ovat lisäksi kolmiossa Askendenttiin, mikäli se pysyttelee Härän loppupuolella (kellonajan tarkkuus!). Maamerkistä toiseen pehmeät kolmiot osoittavat käytännöllistä yhteistyökykyä, aikaansaamisen halua, tuloksia.

Mutta kuten Orpon hallituskartassa, myös tässä Aurinko on neliössä Neptunukseeen. Neptunuksen synnit ovat vaikeus pitää yllä järjestystä ja tehoa ja kritiikkiä Marinin hallitus sai useaan kertaa juuri tästä. Hallituksen loppuvaiheessa Marinin esiintyminen bileissä kuvattiin ja pieni skandaali oli valmis. Hallituksen hajoamisen jälkeen Marin ilmoitti avioliittonsa purkamisesta. Paineita kotirintamalla varmasti oli.

Mutta tuosta Aurinko/Neptunus -neliöstä huolimatta kartan yleisävy on tukeva ja kestävä. Neljä planeettaa Kauriissa, kaksi Härässä + Askendentti vahvistaa kartan maallista toimintakykyä. Kolmioita on melko paljon, löytyy myös Mars/Neptunus -kolmio, Jupiter/Uranus -kolmio ja vieläpä Kuu/Pluto -kolmio. Nämä kaikki antoivat aihetta uskoa että kartan kuvaaman hallitus onnistuu pääsemään maaliin asti - hieman runneltuna tosin kuten asiaan kuuluu.

Viime aikojen epäonnisin hallitus oli Antti Rinteen muodostama hallitus vuoden 2019 loppupuoliskolla. Rinne on demari ja siviilissä lakimies, ay-veteraani ja perinteisen punavihreän yhteistyön kannattaja.

Miksi Rinteen hallitus kesti vain puoli vuotta? Ulkoisesti Rinne antoi vältteleviä selityksiä ns. Posti-jupakassa. Hän väitetysti valehteli päästäkseen pinteestä, Rinne oli kritiikin mukaan puuttunut muiden ministerien tekemisiin ja esittänyt julkisuudessa hallitusohjelman vastaisia aloitteita hallituskumppanien yllätykseksi. Rinteen taustavoimat ay-liikkeessä olivat päättäneet tiukentaa työmarkkinalinjaansa syksyllä 2019, mutta Rinne ei ollut kertonut tästä omistajaohjausministerille, mikä pohjusti Posti-kriisiä. Keskusta ärsyyntyi erityisesti Rinteen löysään suhtautumiseen menojen kasvuun ja epäonnistuneeseen yritykseen parantaa työllisyyttä.

Rinteen hallituksen nimityskartalla on jälleen kerran Auringon neliö Neptunukseen. Nyt se ilmeni siis oletettuna (todennäköisenä) Rinteen valehteluna. Epärehellisyys, yritys päästä vaikeuksista kuin koira veräjästä on Neptunuksen helmasyntejä. Valehtelusta syntyy helposti skandaali, luottamuspula ja halu päästä eroon epärehellisestä poliitikosta. Hyväntahtoisen Rinteen kävi siis köpelösti ja hän joutui toteamaan että puolueen nuori naiskaarti ajoi hänen ohitseen seuraavaan hallitukseen.

Rinteen hallituksen nimityskartan muita tärkeitä ongelmallisia asioita on useita. Saturnus ja Pluto ovat tässäkin konjunktiossa Kauriissa kuten Marinin kartalla, mutta tässä ne ovat oppositiossa Kuuhun ja osin Marsiin. Kuun Laskusolmu on myös mukana Saturnuksen ja Pluton konjunktiossa (joku huutaa puskista: Bad karma!). No, ainakin raskas ja vastuu ja velvollisuus saivat hänet ehkä yrittämään liikaa ohjailua. Auringon neliö Neptunukseen täydentyy Jupiterilla, joka on oppositiossa Aurinkoon. Näin ollen kokonaisuudesta tulee T-risti muuttuviin merkkeihin. Se on varsin liukas kuvio juuri muuttuvissa merkeissä, joissa ei ole usein tarpeeksi moraalista ja käytännöllistä vakautta ja yksituumaisuutta. Ja kaikkihan tietävät että Rinteen omalla kartalla on Auringon ja Neptunuksen konjunktiossa Skorpionin merkissä. Se mikä on itsessä, projisoituu myös yhteiskunnallisten tehtävien kautta ulkomaailmaan.

Näin on siis käyty läpi kolme viimeistä suomalaista hallitusta ja kaikissa Auringon neliö Neptunukseen. Ja kaikissa se on ilmennyt omalla, erityisellä tavallaan - ja tulee ilmenemään myös Orpon hallituksen toiminnassa.

Hypätään vielä yksi kierros taaksepäin. Suomalaisen miehen perustyyppi, Juha Sipilä, insinööri ja yrittäjä, muodosti oikeistolaisen hallituksen v. 2015. Keskustan ja Perussuomalaisten hallitus koki muutoksia, kun Perussuomalaiset hajosi ja siitä irtosi Sininen tulevaisuus (sic), joka otettiin hallitukseen 2017. Hallituksen loppusuoralla siihen osallistuvien eduskuntaryhmien yhteenlaskettu paikkamäärä eduskunnassa oli huvennut 103:ksi paikaksi. Se oli niukimpia mahdollisia enemmistöjä eikä auttanut hallitusta saamaan tukea toimilleen.

Sipilän hallitus kesti lähes koko eduskunnan vaalikauden, neljä vuotta. Se hajosi kuukautta ennen seuraavia eduskuntavaaleja ja kompuroi maaliin toimitusministeriönä. Hallitus oli siis sitkeä. Mutta kartalla on taas Auringon neliö Neptunukseen, mutta samaan neliöön osallistuvat myös Merkurius ja Mars. Kolme neliötä Neptunukselta! Miten se ilmeni? Simppelein asia on juuri se että yhteistyö Perussuomalaisen puolueen kanssa mureni siihen, että Perussuomalainen puolue jakaantui kahtia. Jussi Halla-ahon vetämä tiukempi maahanmuuttokriittinen linja jakoi puolueen ja Sininen tulevaisuus hyväksyi Sipilän hallituksen linjanvedon tässä asiassa. Puolue menestyi 2015 vaaleissa yllättävän hyvin, mutta se ei estänyt linjariitoja hajottamasta puoluetta kaksi vuotta myöhemmin. Siis: hallituspohjan vakauden puute. Siihen vaikutti myös nimityskartalla oleva johtavien merkkien T-risti, jossa on Kuun oppositio Uranukseen ja niiden molempien neliö Plutoon. Itse asiassa myös Venus Ravussa on löysästi mukana kuviossa joten kyse on Isosta Rististä. Ristikuvio viittaa myös yllätykseen kun hallituspohjaa piti muuttaa kesken hallituskauden. Jos tarkennetaan edellään, löytyy myös Auringon löysä oppositio Saturnukseen ja molempien neliö Neptunukseen joten siinä on toinen T-risti, mutta muuttuvissa merkeissä. Jotain traumaattista tässä ajassa oli koska Keskustapuolueen kannatuksen alamäki alkoi silloin ja meni sittemmin jyrkästi alas. Miten käy nyt Orpon hallituksen, jonka kaksi pääpuoluetta on Kokoomus ja Perussuomalaiset. Asetelmassa on jotain samaa kuin Sipilän yritysmyönteisen hallituksen aikana, mutta hitaiden planeettojen asemat ja kuviot ovat menneet uusiksi.

Sipilän hallituksen nimityskartta varoittaa arvioimasta hallituksen kestoa kaavamaisin välinein. Sarja Neptunuksen neliöitäkään ei estänyt halltiusta toimimasta lähes neljä vuotta. Mutta muutokset hallituksen sisällä olivat huomattavat. Siinä mielessä hallituskauden alussa nähty kokoonpano oli vaihtunut tuntuvasti loppupuolella.

Jos kävisimme läpi kaikki itsenäisyydenajan hallitusten nimityskartat törmäisimme varmasti yllätyksiin, joissa kartan ja tapahtumien välinen yhteys on vaikeasti perusteltavissa. Aina tulee vastaan outoja tapauksia, siihen täytyy varustautua. Sota-ajan hallitukset esimerkiksi, mitähän niistä löytyisi tai 30-luvun lapualaisliikkeen voimavuosien hallituskartoista? Tai millaisia nimityskarttoja oli hallituksilla, jotka pysyivät pystyssä vain muutaman kuukauden kuten Anneli Jäätteenmäen vuoden 2003 hallitus 69 vrk?. Katsotaan vielä bonuksena sen tärkeimmät piirteet.

Pienikin vilkaisu allaolevaan Jäätteenmäen hallituksen karttaan kertoo, että siinä on kartta, jossa on kovia aspekteja ristiin rastiin eikä pehmeitä juuri lainkaan. Asia näyttää selvältä tämän hallituksen tie on pahasti blokattu. Aurinko Oinaassa neliöi Marsin, se on suoran ristiriidan ja tulehtuneen tilanteen merkki; jossain kalahtaa pahasti yhteen. Jäätteenmäki otti yhteen Paavo Lipposen kanssa. Välit kiristyivät vaalikamppailun aikana, kun Jäätteenmäki syytti Lipposta siitä, että tämä oli antanut väärän kuvan Suomen ulkopolitiikasta tavattuaan USA:n presidentin George W. Bushin vierailullaan Valkoisessa talossa joulukuussa 2002. Jäätteenmäen mielestä Yhdysvalloissa uskottiin Suomen olevan mukana liittoumassa, joka valmisteli hyökkäystä Irakiin. Jäätteenmäki myönsi myöhemmin että oli saanut nämä tiedot presidentin avustajalta. Hän vuosi ne tahallaan julkisuuteen. Syytöksistä suuttunut Lipponen vakuutti Suomen puolueettoman linjan olevan täysin USA:n johdon tiedossa ja vaati Jäätteenmäeltä anteeksipyyntöä. Kiistan vuoksi puoluejohtajien välit tulehtuivat niin pahoin, että Lipponen jäi pois uudesta hallituksesta ja siirtyi eduskunnan puhemieheksi. Jäätteenmäki jouti tunnustamaan että ei nauttinut tämän kriisin jälkeen eduskunnan luottamusta ja erosi, mutta jatkoi lyhyen aikaa toimitusministeriön johdossa.

Muutenkin kartalla on kireitä aspekteja: Venus on neliössä Saturnukseen ja Plutoon ja tästä muodostuu T-risti. Välit todella jäätyivät ja yhteistyö kahden hallituspuolueen kesken säröityivät. Merkuriuksella on neliö Neptunukseen, joa voi pitää valehtelun tunnusmerkkinä. Jopa Kuulla on neliö Jupiteriin, joka viittaa poliittisen innostuksen kääntyneen väärään suuntaan. Taustalla on tietysti aina valtataistelu jos vastakkain asettuu kahden suurimman puolueen johtajat.

Kaikkien aikojen pikaistunnon teki sodanaikainen toimitusministeriö Antti Hackzellin ollessa pääministeri. Hallitus muodostettiin yksinomaan sitä varten että Suomi neuvoteltaisiin irti sodasta NL:n kanssa. Täsä ei kuitenkaan onnistunut aivan heti. Marski nimitti hallituksen Pitäjänmäen aseman sivuraiteella seisovassa Marskin junassa, jossa oli runsas palveluskunta. Sopivia pääministeriehdokkaita oli käyty läpi, kaikki kieltäytyivät vaikeasta tehtävästä. Viimein Marski päätyi Hackzelliin, melko kokemattomaan diplomaattiiin. Hallitus nimitettiin joskus 19-20:20 välillä. Alla oleva nimityskarttaan on heitetty 19:30, ainakin se on sinne päin.

Kartalla on todennäköisesti Kauris-nousu ja Saturnus on itselleen heikossa merkissä, Ravussa ja alennetussa huoneessa, 6. Se on yksi merkki. Muuta kartta koostuu 7.huoneesta, jossa lähes kaikki planeetat ovat. Se oli symboli siitä että hallituksen tehtävä keskittyi vain yhteen päämäärään: sodasta irti pääsemiseen. Vaikka tunnelma oli kireä, nimityksen jälkeen ravintolavaunussa syötiin melkoisen hyvin. Tilaisuuden ruokalistatkin ovat netissä nähtävinä täällä.

Merkurius/Kheiron/Mars Neitsyessä on kartalla kriisin merkkinä, jotain piti saada aikaan sodan päättämiseksi. Aurinko on Pluton kanssa Leijonassa osoittamassa Maan sotivan suuren vastustajan kanssa ja lopputulos oli ennakolta selvä. Sitä tulosta ennakoi Tuntemattoman Sotilaan Vanhala tokaisullaan: "Sosialististen Neuvostotasavaltojen liitto voitti, mutta hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni ja sisukas Suomi."Jos otetaan Aurinko hallituksen johtajan, pääministerin, symbolina, oli selvä että Hackzellilla on valtavia paineita selvitä tehtävästä. Ollessaan neuvottelemassa Moskovassa rauhasta, hän sai sydänkohtauksen ja hänen tilalleen tuli ulkoministeri Carl Enckell, joka vei neuvottelut päätökseen. Tehtävä päättyi käytännössä 19.9.1944 ja pari päivää myöhemmin solmittiin Moskovan välirauha.

Raimo Nikula, 21.06.2023

 

Takaisin alkusivulle