veskariveskari

ASTROLOGIA HARRASTUKSENAketju

YLEISTÄ

Korostan että kaikki allaoleva sanottu astrologiasta on mahdollisten muutosten alaista.

Tämä on lähihistoriallinen katsaus. Tilanne on muuttunut tuntuvasti ja muuttuu hieman joka vuosi joten täysin päivitettyyn tietoon ei aivan helposti pääse käsiksi ellei ole itse aktiivinen ja etsi muuttuvaa tietoa.

Astrologiaa voi opiskella pitkäjänteisesti omin päin käyttäen kirjallisuutta hyväkseen. Useimmat suomalaiset ja kansainväliset astrologit ovat itseoppineita. Kuka tahansa voi kiinnostua astrologiasta. Astrologinen magneetti vetää puoleensa hyvin erilaisen taustan omaavia ihmisiä. Kirjaviisautta täydentää käytännön harjaantuminen karttojen teossa ja tulkinnassa. Koko astrologian opiskelu sujuu yleensä viidessä vaiheessa:

1) Kiinnostutaan asiasta, ihmetellään aikansa mitä tämä on, voiko se antaa mitään, sitten tilataan ehkä oma kartta tai tulkinta siitä.

2) Luetaan kirjallisuutta, tutustutaan muiden tulkintoihin, etsitään reseptejä minä-kuvan leipomiseksi ja kaavoja kohtaloon.

3) Ruvetaan tekemään karttoja järjestyksessä: oma ensin, sitten läheiset, perheenjäsenet, sukulaiset, työkaverit ja entiset poika-/tyttöystävät.

4) Etsiydytään seuraan tai Seuraan, jossa on muitakin alan ihmisiä.

5) Löydetään seuraava harrastus (kuten lumilautailu) tahi syvennytään asiaan perusteellisemmin.

6) Ikävin vaihtoehto on se että astrologia kiinnostaa vain nimenä ja maineena eikä siitä jakseta ottaa selvää. Nuoremmat sukupolvet erityisesti pyörivät laumahengen taikapiirissään samoilla keskustelupalstoilla. Niissä ei oikeastaan keskustella mistään vaan levitetään milloin mitäkin, synkkää tietämättömyyttä, panetellaan ihmisiä, luodaan subjektiivisia suosikkilistoja, huudellaan oman aurinkomerkin perään ja kysellään sopiiko Leijona kiinalaisen Rotan kanssa. Mikäli keskustelupalstoista on päätteleminen suomalainen nuoriso eikä vanhempikaan väki osaa etsiä tietoa (vrt. mainospuheet suomalaisten koulutustasosta) eikä sitä kaipaa vaan viihtyy yhden, kahden lauseen keskustelupalstoilla (esim. Suomi24 ym.) vuosikausia kunnes löytyy joku muu yhtä oiva harrastus. Keskustelupalstoja täyttävät paitsi silkka tietämättömyys, luku- ja kirjoitustaidottomuus myös "normaaleiksi" koetut hirvittävät kollektiiviset asenteet ja lukion pulpetissa omaksutut torjuntakeinot - joko huonosti ymmärretyn tieteen tai itseään ymmärtämättömän uskonnon - kautta. Yleensä voi sanoa katsellessa Internetin sisältöä että niin nopea ja vaivaton kuin Internet on, se ei ole astrologian (eikä monen muun asian) kannalta hyvä eikä luotettava tiedon lähde.

Astrologiaan tutustumisen prosessi on kuitenkin pitkä ja sitä voi jouduttaa opiskelemalla säännöllisesti. Henkilökohtaista kasvua voi kiihdyttää yksinkertaisesti tutustumalla paremmin omaan itseen. Astrologian merkitys minäkuvan symbolisena hahmottajana on tullut miljoonille ihmisille ympäri maailmaa selväksi. Vinkkejä opiskeluun seuaavassa:


OPISKELLAANPA ASTROLOGIAA - ONKO SE MAHDOLLISTA?

Muinoin Helsingin Työväenopistossa on ollut vuodesta 1990 astrologian peruskurssi ja jatkokurssi joko vuoden tai puolen vuoden mittaisena jaksona tai lyhyempinä jaksoina. Opiskelun hinta lukukaudelta oli tuolloin vuonna 1999 200 mk (kauheaa rahastusta). Tämä opiskelumahdollisuus katosi v. 2000, jolloin Työväenopiston johtokunta poisti astrologian opetuksen syksyn 2000 ohjelmasta. Perustelut tälle toimenpiteelle olivat hatarat ja johtavat työväenopiston opetusohjelman laatijoiden tarkoitusperät ristiriitaan alkuperäisen aikuiskoulutuksen tarkoitusten ja sivistystarpeesta huolehtimisen kanssa. Tällaiset "puhdistukset" oirehtivat teknis-tieteellisen diktatuurin valtaa maassamme ja aikuiskasvattajien oman tahdon ja tieteenkritiikin yleistä puutetta. Taustalla tässä on epäiltävissä on Skepsiksen suorittama jatkuva propaganda ja painostus (ks. kriittinen katsaus Skepsiksen toimintaan) ja negatiivisen julkisuuskuvan levittäminen astrologiasta ja muusta rajatiedosta eli ilmapiirin mustaaminen vaikka viralliseksi syyksi rajatiedon kurssien poistamiseen tarjottaneen aina taloudellisen tilanteen kiristymistä ja sitä periaatetta että julkisin varoin ei saa opettaa mitään, mikä haiskahtaa ei-tieteelliseltä (kenen määrittelemänä, työväenopistojen sekalaisten johtokuntien?).

Nyttemmin monen muunkin työväenopiston ohjelma on puhdistettu 100% kaikesta ns. raja-alueeseen liittyvästä. Sitä voi pitää omalaatuisena, mutta loogisena jatkona suomalaisuudessa ilmenevään itsesensuurin tarpeeseen, joka johtaa tietysti ihmisyyden typistämiseen. On ilmeistä, että työväenopistot ovat aina poliittisesti opportunististen johtokuntiensa mielivallan armoilla ja onpa johtokunnissa ollut raja-alueen karsimiseen erikoistuneita fanaattisia edustajia kuten Vihreiden edesmennyt Tapani Hietaniemi. Tällainen johtaa päätelmään: "tieteellinen äärimmäisyys on normaalin ihmisen mitta, sosiaalinen ja poliittinen äärimmäisuus (esim. terrorismi) on hirviömäistä." Työväenopistoon voi ottaa yhteyttä ja kysyä perusteita rajatiedon kurssien poistolle. On muistettafa että työväenopistojen ja kansalaisopistojen ei ole tarkoitus opettaa vain asioita, joilla on tieteellinen leima - jos näin olisi, opetusohjelma olisi vallan kapea.

Tosin nämä laitokset eivät välttämättä vastaa kysymyksiin kuten ei vastannut Helsingin Työväenopisto omiini. Demokratia toimii-ei toimi-toimii-ei toimi...

Kursseja järjesti takavuosina myös Helsingin Aikuisopisto (entinen Virkailijan kansalaisopisto), osoite Töölöntullinkatu 8, puh. 09-2410488/ ja Kalliolan vapaaopisto, osoite Sturenkatu 11, puh. 09-719984. Vantaan työväenopistossa oli ollut aiemmin kursseja, mutta ne lopetettiin skeptikkojen painostuksen (sic) vuoksi 1991, mutta astrologiaa oli taas vuodesta 1999 lähtien. Espoon työväenopistossa on syksyllä 2003 astrologian kurssi ensimmäistä kertaa sen laitoksen historiassa ja jatkoa on ollut vuosina 2004 ja 2005. Juhani Nummela veti pääkaupunkiseudun opistoissa astrologisia viikonloppukursseja, hänkin on eläköitynyt nyt, mutta Vantaalla, Kalliolassa ja Helsingin Aikuisopistoissa astrologisia kursseja edelleen tullee olemaan muiden vetäminä.

Vuoden 2004 syksystä lähtien astrologista opetusta sai Helsingin Astrologisesta Koulusta (HAK), joka aloitti koulun syksyllä 2004, Hermannin kerhotiloissa, mutta tämäkin jäi ohimeneväksi yritykseksi.

Tampereen työväenopistossa on ollut myös astrologista opetusta vuodesta 1985 muutamin poikkeuksin. Tampereella toimii vireä Tampereen Astrologinen Seura ja siellä oli runsaasti opistotasoisia kursseja tarjolla vielä 2016. On huomattava että työväenopistojen ja kansalaisopistojen astrologian kurssit ovat mahdollisia jos ne ovat ns. itse itsensä kustantavia.

Kumma kyllä, vakituista seuratoimintaa ei muissa väentungoksen täyttämissä kaupungeissa ole vieläkään syntynyt. Turussa on oma Seuransa ja Porissa on ollut toimintaa, samoin Jyväskylässä, Lahdessa, Kankaanpäässä, Saarijärvellä, Valtimossa ja Joensuussakin 80-luvulla, mutta vakituiseen seuraelämään ei ole päästy (liian vähän seuranhaluisia Vaakoja?). Ouluun perustettiin 1996 Pohjois-Suomen Astrologinen Yhdistys, josta on poikinut yhteistoimintaa, jota kanavoi Lila Patrikainen, E-mail: lila.patrikainen(ät)luukku.com.

Kun astrologia poistettiin yhteiskunnan ylläpitämistä instituutioista, tilalle on noussut kaupallisin perustein toimivia astrologeja, jotka järjestävät lyhyitä viikonloppukursseja kysynnän ja tarjonnan markkinalakien mukaan. Tilanne on palautunut siihen, mitä ranskalainen tri Patrice Guinard kutsuu "palkkasotureiden" hallitsemaksi ajaksi - kukin yrittää tienata leipänsä ja astrologia on väline siihen - ei välttämättä aito ja suuri kiinnostuksen kohde sinänsä. Kursseja voi tiedustella alan ihmisiltä ja netistä. Hinta kursseista vaihtelee suuresti riippuen kurssin laajuudesta ja sisällöstä, mutta normaalisti 50-300 euron välillä riippuen kurssin laajuudesta - ei siis ihan Esa Saarisen tahi Jari Sarasvuon tasoa...(mutta kaikkihan sen tietävät että "astrologia on rahastusta" - heh, ottakaa selvää taloudellisista tosiasioista). Mikä ei estä mediassa nimittelemästä astrologeja rahastajiksi...(sic) mutta media ja median edustajat kun ovat aikamme menetyneimpiä rahastajia.

Tärkeäksi osaksi astrologista opiskelua ja omakohtaista perehtymistä ovat tulleet vapaasti kokoontuvat pienryhmät. Viime vuosina Helsingissä ja muuallakin on toiminut useita pienryhmiä. Myös pienemmillä paikkakunnilla pienryhmän kokoaminen onnistuu usein hyvin. Tarvitaan sopiva tila, sovitut ajat ja joku innokas vetämään ja organisoimaan toimintaa.


SEURA

Suomen Astrologinen Seura, jonka Olavi Asikainen perusti asiakkaiden rekrytointia varten v. 1963, kokoaa riveihinsä sekä aloittelijoita että pidemmälle ehtineitä ammattilaisia. Seura järjestää kuukausikokouksia, joissa pidetään esitelmiä ja keskustellaan jälki-istunnoissa. Kokoukset ovat nykyisin kunkin kuukauden viimeisenä sunnuntaina. Kokoontumispaikka on ollut Helsingin yliopistolla, mutta ankeasta luentosalista siirryttiin Hämeentie 67:ssä sijaitsevaan Hermannin kerhotilaan vuonna 2005 ja sittemmin Rajatiedon tiloihin (2009), Uudenmaankatu 33. Kesäkuukausina ei ole esitelmiä, mutta Seuran kesäpäivät on vakiintunut vuotuiseksi tapaukseksi. Kesäaikana on myös toinen vuotuinen tilaisuus: viikonloppupäivät Kreivilässä (Forssan Matkussa). Siellä viikonlopun järjestää Tampereen Astrologinen Seura. Korona on lopettanut ne toistaiseksi yleisötapahtumat

Seuran jäseneksi voi liittyä täyttämällä hakemuksen. Jäsenmaksu on 35 euroa (2020). Jäsenhakemuksen saa Seurasta tai sen voi imuroida Seuran kotisivulta.

Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa (maalis/kesä/syys/joulukuu) ilmestyvää jäsenlehteä ASTRO LOGOS. Se vakiintui 72-sivuiseksi lukupaketiksi, mutta on siitä palautunut 50-sivuiseksi kun värikannet lohkaisevat kustannuksista osan... Sekä aloittelijalle että edistyneille sopivia juttuja löytyy. Artikkeleja kirjoittavat kotimaiset astrologit, mutta ahkerasti käännetään myös ulkomaisia tekstejä. Ei pidä säikähtää mahdollisuutta kirjoittaa itse juttuja lehteen. Lehteä päätoimitti pitkään Annika Sipilä, sitten Marita Hölttä ja Ulla Kivistö.

Seuralla on alati laajentuva (noin 800 nidettä) kirjasto suomenkielistä ja vieraskielistä (lähinnä englanninkielistä) alan kirjallisuutta, monisteita, lehtiä ja äänitteitä. Kirjastosta voi pyytää muodollista maksua vastaan lainaksi kirjoja tai kasetteja myös postitse. Kirjasto toimii osoitteessa Töölönkatu 1 E ja on auki sopimuksen mukaan. Kesälominakin kirjoja voi saada soittamalla ja sopimalla ajasta. Kirjaston (ja Seuran) puhelin on 044 2412023 ja sähköposti sas.hallitus@gmail.com


TUTKINTOJA

Alemmalla tai korkeammalla tasolla voi opiskella astrologiaa kirjekursseilla, joita ei tosin järjestetä Suomessa. Diplomiin johtava kirjeopiskelu sujuu englantilaisessa The Faculty of Astrological Studies -kurssilla tai The Mayo School of Astrology -kurssilla. Jos olet kiinnostunut, etsi hakusanoilla lisää tietoa internetistä.

Myös Suomen Astrologisen Seuralla on kolmivaiheinen tutkinto, jonka voi suorittaa yksi kerrallaan. Korkeampia opintoja voi suorittaa Englannissa Sophia Centerissä, Bath Span yliopistossa. USA:ssa Kepler College toimii Washingtonin osavaltiossa ja sielläkin voi opiskella astrologiaa B.A. ja M.A. kandi- ja maisteritutkinnon osana. Johtuen taloudellisista vaikeuksista ja evättyä osavaltion hyväksyntää oppilaitokselle, näyttää siltä että Kepler-college joutuu sulkemaan toimintansa virallisena oppilaitoksena lähivuosien aikana mutta se voi jatkaa omine voimin ilman valtion virallista auktorisointia.

Astrologiaa kauemmin harrastaneet voivat tarvita ammattilehdistöä, jota todella riittää. Englannin- ja saksankielisiä lehtiä on laidasta laitaan, populaarista astrologiasta tutkivaan, tieteelliseen tai muuten ryppyotsaiseen tai tieteelliseen astrologiaan. Myös muilla kielillä on runsaasti julkaisuja, Yahoo-hakukone antaa määräksi 1700 astrologista julkaisua. Amazon.com:ista voi saada kasaan 3155 astrologista teosta. Tässäkään tuskin on mukana kaikilla mahdollisilla kielillä julkaistut kirjat. Tänään suosittuja lehtiä ovat amerikkalainen Mountain Astrologer ja Saksassa Astrologie Heute on ollut suosittu vuosikymmeniä. Tieteelliseesti suuntautunut on matemaattis-tilastollisista tutkimuksia raportoiva Correlation -lehti. Luettelo ulkomaisista astrologisista lehdistä on ilmestynyt ASTRO LOGOS -lehden 5/1987 numerossa ja sen jälkeen lehdistökenttä on jonkun verran uudistunut. Vuotuista informaatiota maailmanlaajuisesta astrologisesta toiminnasta, seminaareista, tilaisuuksista ja organisaatioista saa Astrology Yearbook -julkaisusta sekä Internetin astrologisista linkeistä.


ASTROLOGISET PERUSVÄLINEET

Astrologiaa voi harrastaa vieläkin lähes ilman välineitä. Se ei vaadi raskasta tekniikkaa tai välineistöä. On ymmärrettävä että ihmiseen itseensä keskittävät asiat ja arvot ovat lähes aineettomia ja siinä mielessä vailla taloudellisia sijoituksia kun taas "normaalit kiinnostuksen kohteet" vaativat juuri vain rahaa ja sijoituksia. Se, mikä ei maksa juuri mitään, ei voi olla merkittävää - eihän? Välttämättömyys on tähtitaulukko, josta näkee planeettojen asemat, tähtiajan ja muita tietoja. Iso tähtitaulukko, eli efemeridi, joka kattaa 50 tai 100 vuotta (esim. 1900-2000 tai 1900-2050), maksaa nykyisin 33-40 euroa. Toinen tarvittava kirjanen on huonetaulukko (pohjoisille leveysasteilla 60-70), joka maksaa muutaman euron. Karttaakin voi tarvita leveys- ja pituusasteiden selvillesaamiseksi. Suomalaisten paikkakuntien koordinaatit saa myös valmiiksi painettuina Seuralta. Myös tähtitaulukoita saa Netistä, jos vaikka haluat tietää, mikä on Kuumerkkisi tai missä merkissä Venus tai Mars on kartallasi.

Mutta periaatteessa 2000-luvulle tultaessa koko astrologian teknisen puolen hoitaa tietysti tietokone. Sanomattakin on selvää että nuorempi harrastajien sukupolvi on siirtynyt tykkänään tietokoneisiin eikä osaa enää karttojen käsinlaskentaa - eikä myöskään lukea. Mutta nykyhetken kliseeksi on muodostunut astrologien mahdollisimman näyttävä some-läsnäolo jokaisella mahdollisella tavalla. Joka kodin tietokone pyörittää monentasoisia astrologisia ohjelmia, joiden hinta vaihtelee 0-400 euron välillä. Halvimmat laskentaohjelmat ovat ilmaisia, niitä voi imuroida Internetistä. Suosittuja ovat olleet mm. Astrolog (7.40), joka pyöräyttää myös englanninkielistä tulkintaa tekstinä. Muita pikkuohjelmia ovat Astrolog, Riyal, Planets dance, Star Fisher, Zet. Olipa 90-luvulla suomeksi käännetty romppu Sinä ja tähdet, joka meni silloin kaupaksi, mutta sitä ei ole päivitetty. Laajoja "ammattilaisten" käyttöön tarkoitettuja astrologisia ohjelmia ovat mm. Electric Ephemeris (Argus), Solar Fire, Kepler, Janus, Cosmic Patterns, Jig Saw ja Win*Star. Vanhoillekin koneille löytyy vielä toimivia laskentaohjelmia. Jos haluat täysin ilmaisen freeware-ohjelman, imuroi Netistä Walter D. Pullenin Astrolog 7.4., joka hyvin varusteltu perusohjelma. Se laskee lisämoduuleilla planeettojen asemat suhteellisen tarkkaan aikavälillä -5260 - +3501. Kaikki on siis periaatteessa ilmaista.

Astrologian välineisiin voi katsoa kuuluvan myös karttakokoelmat. Suomen Astrologinen Seura on julkaissut Suomen ASTROLOGIAN KUKA ON KUKIN -monisteen (1991, laajennettu, uusi, laajennettu laitos 2008), jossa on tunnettujen suomalaisten astrologisia karttoja. Tätä kokoelmaa täydennetään syntymätietojen kasaantuessa. Yksityiset astrologit voivat lisäksi antaa mahdollisuuksien mukaan syntymätietoja. Tunnettujen ihmisten syntymätietoja kaivataan lisää! Jos sinulla on rohkeutta ja intoa, tee kyselyitä (puhelimitse tai kirjeitse) julkkiksista, jotka kiinnostavat sinua. Maailman keskuksissa on lisäksi tietokonepohjaisia laajoja datapankkeja mm. USA:ssa alunperin Lois Roddenin kokoama AstroDataBank. Ed Steinbrecherin, Hans-Hinrich Taegerin Horoskope Lexikon 1-2 ja Grazia Bordonin kokoelmat ja Isarin (USA) vastaavat löytyvät myös. Näistä voi tilata maksua vastaan karttatiedot halutusta henkilöstä tai henkilöjoukosta. Ongelmana ei ole enää tarkkojen syntymätietojen puute vaan se että mitä datalla tehdään, tutkitaanko sitä ja miten? Internetistä saa jopa ilmaiseksi Michel Gauquelinin laajan tutkimusdatan.


Astrologista kirjallisuutta saa parhaiten joistakin erikoistuneista kirjakaupoista, mutta monet hankkivat kirjansa halvemmalla netistä Amazonista tai eBaystä, joissa käytetyt kirjat ovat melko huokeita, mutta on eettisesti arveluttavaa tukea näitä Internetin jättiyhtiöitä. Suomessa on ollut alan kirjallisuuteen erikoistuneita kauppoja: Hesassa Unio Mystica, Era Nova ja Aatma, Tampereella Gemina Bookshop, Turussa oli Humanova, Oulussa oli Terraviva. Lukuunottamatta kolmea ensimmäistä, ne ovat lopettaneet toimintansa. Muutokset ovat nopeita ja alan kirjakauppojen ajankohtainen tilanne on tänään tuntematon, mutta karsintaa on tapahtunut koska alue on liian marginaalinen kukoistaakseen Suomessa. Suuremmissa rajatiedon kirjakaupoissa oli jopa aikoinaan astrologista karttapalvelua. Tietokonekartan saa itse tehtyä netissä, joten siitä ei kannata maksaa mitään ellei sitten halua siihen jotain erityisiä tekijöitä mukaan. Jos haluat tietokonekartan, tarvitset lähtötiedot, syntymäajan, kellonajan ja syntymäpaikan. Jos on lykkyä, voi myös divareista löytää astrologisia kirjoja - ja halvalla. Astrologisen kirjallisuuden volyymia maailmalla ei kukaan tietäne tarkkaan, mutta se on mahtava. Kasvua tapahtui räjähdyksenomaisesti 1970-80 luvuilla, jolloin vasta suomenkielistäkin kirjallisuutta alkoi nihkeästi tihkua sosiaalisen puolustusmuurin läpi.


ASTROLOGIT SUOMESSA

Ammattimainen astrologia on äärimmäisen marginaalista toimintaa Suomessa. Ammatikseen karttoja tulkitsevia astrologeja on ollut 1980-90 -luvuilla kymmenkunta, nyt (2019) ehkä parikymmentä. Puhumme eräästä Suomen pienimmästä ammattiryhmästä. Silti maassamme on niitä, jotka haluaisivat poistaa astrologit pelikentältä kokonaan. Osa ammattilaisista elättää itseään "kunnon työllä" ja tekee astrologiaa sivutyönä. Elämisen mahdollisuudet astrologian avulla riippuvat paljon astrologin halusta ja kyvystä popularisoida, mainostaa ja markkinoida itseään ja työtään. Kansainvälisesti normalisoitunut psykologinen suuntaus ei välttämättä elätä Suomessa ketään johtuen kehityksen laahuksesta. Muistettava on että suositummuus sinänsä ei takaa laatua. Kuka tahansa voi mainostaa itseään astrologina, päästä esiin lähes tiedottomien ja kritiikittömien medioiden kautta. Markkinoida pitäisi ja nimeä pitäisi näkyä jotta tulisi tunnetuksi, mutta se on juuri imevä prosessi, joka voi katkaista astrologialta kaiken merkittävyyden ja sanottavan sekä alkuperäisen osuvuuden.

Joukkoon mahtuu sekä asiallisia työtään kehittäviä ihmisiä, että joitakin puhtaasti kaupallisin perustein itseään markkinoivia tuotteistajia astrologin tittelin alle piiloutuneita. Seura aikoinaan on ottanut kannan, että jälkimmäiset unohdetaan ja tarjotaan asiallista tietoa hyvän astrologian kriteereistä, mutta nykyään Seurakin on tullut lähemmäksi kaupallisuuden vaatimuksia. Kriittistä katsausta astrologien työn laatuun ja jälkeen ei ole asian arkaluonteisuuden vuoksi koskaan yritettykään. Useat tekevät työtään omien henkilökohtaisten (ja usein subjektiivisten) mieltymystensä mukaan. Puolueetonta ja päivitettyä luetteloa astrologeista, osoitteista ja yhteystiedoista oli aiemmin tarjolla, nykyään sitä ei nähtävästi enää kukaan kokoa.

Jos katsoo listaa maailman tunnetuimmista astrologeista, sosiaalinen muutos näkyy mm. heidän koulutustasonsa nousussa. Yhä useamman nimen edessä on titteleitä, M.A., Ph.D tai jotain muuta.


ASTROLOGIN ASIAKKAAT

Laajempaa tutkimusta astrologisten palvelusten käyttäjistä ei ole tehty. Kuitenkin oma pieni 550 asiakkaan aineisto antoi vuonna 1996 joitakin viitteitä. Asiakkaistani 41% oli helsinkiläisiä ja pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen) asui 52% asiakkaista. Muiden kaupunkien osuus oli vaatimaton; esim. Tampereella asuvia oli vain 5%, muiden suurehkojen kaupunkien osuus vielä tuntuvasti pienempi. Muualta maaseudulta ympäri Suomea oli asiakkaista 35%, loput pienemmistä kaupungeista. Ikäryhmistä jakautuma kertoi että alle viisitoista- vuotiaita lapsia (joille vanhemmat tilasivat tulkinnan) oli 5%, 20-30v. 22%, 30-45v. 60%, 45-60v. 11% ja yli 65v. 2%. Pääosa on keski-iässä (35-45) eläviä naisia. Asiakaskunta on Suomessa erityisen naisvaltaista: viidestäsadastaviidestäkymmenestä 91% oli naisia. Naisten osuus asiakkaista ja nykyisestä astrologian harrastajakunnasta lienee suurin koko maailmassa. Syytä tähän on mielenkiintoista pohtia. Erääksi syyksi on arveltu mies- ja naisroolien jyrkkää kaksinaisuutta Suomessa, joka elää huolimatta siitä, että meillä on ulkoisesti päästy lähemmäksi naisten ja miesten sosiaalisen ja ammatillisen tasa-arvon ihannetta kuin juuri missään muualla maailmassa. Tavallista on miehen varhainen vetäytyminen omaan maailmaansa, joka koostuu esineistä ja tosiasiosta ("faktamiesten maailma": autot, tietokoneet, tekniikka, välineet yleensä - ja välineelliset arvot myös), joskus myös tarpeesta tietää "ehdoton totuus". Turhaa lienee sanoa että "faktamiesten" faktat ovat usein tarkistamattomia tai Skepsiksen kaltaisten ääriaineisten kontaminoimia ja laahaavat ajallisesti pahasti perässä, mutta naisen osalle jää muuntua ihmisenä ja etsiä inspiraatiota ihmisläheisten ulottuvuuksien kautta, jotka suhteellistavat miesten tavoittelemia kovia totuuksia ja faktoja. Kovien ja pehmeiden arvojen välinen suhde heijastuu usein toistuneessa tilanteessa: kun nainen tapaa astrologin, hän kysyy ensin: Mistä sellaisen horoskoopin voi saada, mitä mä ymmärrän siitä? Kun mies tapaa astrologin, hän kysyy ensin: Mitä ohjelmaa sä käytät? Mikä antiikkikone sulla oikein on? Miksi mun pitäisi uskoa tähän - miten astrologia voi olla totta? Tämä heijastaa kulttuurimme kasvavaa kiinnostusta esineisiin ja vähenevää kiinnostusta ihmiseen. Mitä tahansa "kehitystä" maailmassamme on tapahtunut, astrologian harastamisen kannalta näyttää siltä että syntyä mieheksi tai naiseksi on edelleen tehokkaasti omaa ihmisyyttä, sen valintoja, määrittävä laatikko - stereotypiat hallitsevat.

Yleistäen voi sanoa että astrologian harrastaminen on seurannut viime vuosikymmenien trendejä tiiviisti. Aikaisemmin harrastus sujui tapaamisten ja joukkotilaisuuksien muodossa, nyt on siirrytty nettiin, sosiaalisiin medioihin, joissa astrologisissa ryhmissä on toimintaa. Ja kuten yleensä Some-ryhmät voivat olla sisäänlämpiäviä, voisi sanoa, "joukkonarsistisia" alustoja, joissa nimimerkilliset ihmiset vaihtavat usein varsin pinnallista informaatiota. Toinen vaihtoehto on se, että Facebook-ryhmä keskittyy yhden asian, idean, erikoisuuden tai yhden ihmisen ympärille. Kuten ylläoleva katsaus osoittaa, astrologian ulkoinen ja virallinen näkyvyys on pienentynyt - kiitos suomalaisen yhteiskunnan harjoittaman tiedollisen ohjauksen. Jos USA:ssa on n. 15000 kokopäivätoimista astrologia ja Suomessa kymmenkunta, siitä voi päätellä että Suomi ei ole astrologian luvattu maa. Näinkin pientä ja marginaalista ilmiötä kuitenkin ahdistellaan, sen mahdollisuuksia toimia supistetaan kaikin virallisin ja epävirallisin keinoin.

Lopuksi pikku tilastotietoja, jotka kiinnostavat arvattavasti noin 2,5% lukijoista: Asiakkaita vuosilta 1980-2014 (761 kpl), vuosijakautuma on ollut seuraavanlainen:

19222 19448 196624 19882
19231 19459 196728 19891
19240 194622 196824 19903
19251 194721 196924 19911
19261 194821 197025 19923
19273 194916 197120 19931
19282 195021 197219 19942
19290 195112 197313 19951
19303 195222 197417 19963
19311 195325 197510 19971
19320 195418 19768 19982
19330 195517 197710 19991
19342 195613 197813 20001
19353 195710 197910 20010
19361 195817 19804 20020
19372 195918 19814 20031
19382 196020 19825 20042
19394 196122 19835 20051
19404 196223 19847 20063
19416 196313 19850 20071
19427 196426 19863   
194313 196521 19875  

Keskiarvo on 8,85/vuosi. Ensimmäinen huippuvuosi on ollut ruuhkavuoden 1946 syntyneissä ja sitten 1953. Mutta 60-luvun toisella puoliskolla syntyneistä on tullut runsaasti asiakkaita. Huipulla on vuosi 1967. Erot ovat kuitenkin hyvin pieniä. Nuorimpien ikäluokkien kiinnostuksesta astrologiaa kohtaan vastaavat lähinnä vanhemmat, mutta olisi kieltämättä kiinnostavaa saada 4-vuotiaan oma pyyntö tehdä hänelle astrologinen tulkinta...Jään kuulolle. Tämäkin tilasto muuttaaa koko ajan muotoaan vuosien kuluessa.

Entä kuuluisat aurinkomerkit, onko niiden jakautumassa merkittäviä eroja?

Aurinkomerkit asiakkailla (761 kpl)
 
Oinas54
Härkä67
Kaksonen65
Rapu66
Leijona64
Neitsyt61
Vaaka68
Skorpioni54
Jousimies73
Kauris48
Vesimies58
Kalat83
  
Keskiarvo 63,41

Kalat johtavat asiakastilastoja selvästi ja toisena on Jousimies. Jousimiestä ja -naista ja Kaloja yhdistää Jupiter-planeetta, joka oli ennen Neptunuksen löytymistä sekä Jousimiehen että Kalojen hallitseva planeetta. Kenties kalamaisuudessa ja jousimiesmäisyydessä on jokin sekoitus tiedollis-uskomuksellisesta kipinästä, joka on vetänyt heitä astrologiaan. Vähiten on Kauriita, joka on tunnetusti varmuuksien ja lakien ystävä.

Päivitetty 24.08.2021  

Etusivulle   Astrologin ammatti     Astrologian haarautumia   Astrologia lehdissä