Ajankohtaista 2022

Yksi merkittävimmistä astrologisista "enteistä", joita voi odottaa vuonna 2022, on helmikuussa (tarkka 20.2.2022) tapahtuva Pluton paluu USA:n kartalla. Ulkoplaneettoihin kuuluvana Pluton vauhti on hyvin hidas, eli se ei ole tehnyt täyttä kierrosta USA:n kartalla 246 vuoteen. Historian ystävät muistavat että viimeksi Pluto oli Kauriin lopussa v. 1776 - samana vuonna, jolloin Pohjois-Amerikan siirtokunnat allekirjoittivat itsenäisyysjulistuksen. Pluto on tehnyt yhden täyden kierroksen ja palaa kohta Kauriin merkissä astelukuun 27.34, joka on Pluton asema USA:n itsenäisyyskartalla. Sitä on uumoiltu ja ennakoitu pitkään, miten ja kuinka syvältä USA muuttuu sillä loppujen lopuksi Pluto edustaa asian, ihmisen tai valtion fundamentteja, peruspilareita, jotka nyt ovat tulleet uudelleen arvioinnin ja suurten paineiden kohteiksi. Aina on syytä muistaa että hitaiden planeettojen paluut ovat hyvin pitkiä tapahtumia, prosesseja, siksi yhteen päivään, viikkoon tai kuukauteen ei kannata tuijottaa. Pluton paluu koskee koko vuotta 2022 ja siitä riittää kaikuja vielä eteenpäin seuraaviin vuosiin.

Pluton paluu luo mahdollisesti yhteiskuntaa muuttavan vastakkainasettelun - tai syventää jo syntyneitä jakolinjoja. Koska Pluto edustaa "alamaailmaa", voi odottaa, että salaisuudet paljastuvat, syrjäytyneet tai syrjäytetyt voimat ja yhteiskuntaluokat nousevat esiin entistä voimakkaimpina ja vaativat itselleen tilaa vallankäytön huipulla. Vuosi 2021 oli jo oireellinen mitä voi tapahtua. Capitol Hillin tapahtumat ovat tuoreessa muistissa. Pluto toimii kuin Feeniks, se nousee tuhkasta ja nostaa mukanaan hautautuneita asioita ja arvoja. Vuosi 2021 oli USA:lle traumaattinen, Trumpin demagogia ja valehtelu oli päättyä demokraattisen järjestelmän katastrofiin. Entä tänä vuonna? Tilanne on tuskin rauhoittunut ja pinnanalaiset voimavarat keräytyvät yhteen. Karmeitakin arvauksia on esitetty siitä että Trumpin kannattajat kokoavat yhteistä energiaa ellei nyt suoranaisena salaliittona niin kuitenkin antidemokraattisena rintamana, joka haluaa vaikuttaa Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan uusin keinoin.

Yllä perinteinen USA:n itsenäisyysjulistuksen kartta. USA:n kartasta (kellonajasta) ei ole syntynyt yksimielisyyttä, useita vaihtoehtoisia päivämääriäkin näkee. Mutta Pluto palaa joka tapauksessa, siinä eivät kellonajat paina mitään.

Mutta muutakin on tulossa. Hitaiden planeettojen rytmi tuo yhteen Jupiterin, laajentumisen planeetan, ja Neptunuksen, unelmien ja tiedostamattomien halujen ja massojen sielullisten tarpeiden ja planeetan. Vuodesta 2022 näyttää tulevan aikajakso, jolloin jatkamme painiskelua teemojen kanssa, jotka koskevat ihmisyyden korkeampia pyrkimyksiä, hengenelämää, uskoa johonkin korkeampaan prinsiippiin ja ihmiskunnan yhteisyyttä, solidaarisuutta ja ylentäviä ja jalostavia yhteistuntoja. Tämä on lyhytjaksoinen konjunktio, se kestää suunnilleen vuoden päivät. Sillä ei ole maailmaa muuttavaa käytännöllistä merkitystä, mutta se voi inspiroida ihmismassoja etsimään uutta elämänmuotoa ja yhteyttä ympröiviin kosmisiin voimiin. Se voi tilapäisesti nostaa uskonnollis-mystistä virittyneisyyttä. Neptunus aina muistuttaa siitä asiasta, joka tuppaa unohtumaan: me kuulumme maailmaan ja maailmankaikkeuteen. Tästä ei voi lopulta kieltäytyä vaikka vallitseva materialistinen ja reduktionistinen tieteen paradigma on vieraannuttanut tästä totuudesta.

Suuri osa vuoden 2022 astrologiasta merkitsee muutosta myös Kuun solmujen sijainnissa. Nyt ne ovat Härässä (Noususolmu) ja Skorpionissa (Laskusolmu) ja niiden myötä Auringon ja Kuun pimennykset tapahtuvat näissä merkeissä. Härkä ja Skorpioni ovat merkeistä eniten materiasta, aineellisesta elämästä kiinnostuneita. Globaalilla tasolla maailmanpolitiikassa jatkuu vahva talouden ylivalta, tuntuu että koko politiikka alkaa kaventua taloudelliseksi päätöksenteoksi. Henkilökohtaisessa elämässä myös suuria, käänteentekeviä ratkaisuja ja oivalluksia tapahtuu samoin talouselämän, oman työn, tuottavuuden, turvallisuuden tasolla. Tietysti erityisesti niillä, joilla on planeettoja tai kulmia Härässä tai Skorpionissa. Alasolmu Skorpionissa lupaa salaisuuksien ja haudattujen asioiden esiin nousua ja sitä myöten ehkä myös kollektiivisia järkytyksiä tai miltä kääntävien uusien totuuksien kirkastumista. Mielenkiintoisella tavalla Jupiter/Neptunus -konjunktio ja Solmujen asemat ovat jyrkästi ristiriitaiset: henki ja aine ovat vastakkaisissa vaakakupeissa.

Pimennykset: Auringonpimennys (30. huhtikuuta, noin 9 astetta Härkää).

Auringonpimennykset tarjoavat usein selvän ja joskus hätkähdyttävän mahdollisuuden tai tilaisuuden aloittaa alusta (ne osuvat samaan aikaan uudenkuun kanssa, joka on myös uuden alun ja intuitiivisen optimismin ja tuoreiden aloitteidensymboli). Tämä Härän merkissä tapahtuva auringonpimennys voi tarjota mahdollisuuden muuttaa tai muuttaa tarvemaailmaasi, mitä tarvitset tullaksesi tyytyväiseksi, mitä syöt, miten asut ja mitä "hyvää" kaipaat. Tässä suhteessa elämme muutoksen aikaa, ilmastomuutos on taustalla kaiken aikaa ja vaatii elämäntapojen siirtymistä kohti kestäviä arvoja. Jos otetaan luonnosta jotain, on huolehdittava että sille palautetaan myös. Paperipuuta kaadetaan, mutta on myös istutettava uusia taimia tilalle.

Kuunpimennys (16. toukokuuta) Tämä keväinen auringonpimennys voi olla voimakkaiden tunteiden aikaa, sillä Aurinko Härässä ja Kuu Skorpionissa tekevät tästä kuunpimennyksestä intohimoisen ja se nostaa esiin syviä tunnetarpeita, joihin voi liittyä omistamisen halua ja ihmissuhteen pysyvyyden varmistamista. Kevät taitaa olla kihlajaisten ja avioliiton solmimisen aikaa. Pimennykset paljastavat usein asioita, jotka on tuotava pintaan, ja Skorpionin kuumaverisessä ja salaperäisessä merkissä voit odottaa, että tunne-elämässä on monella muhimassa jotain joka on sekä outoa ja ihanaa.

Osittainen auringonpimennys (25. lokakuuta)

Syksyllä on odotettavissa lisää Skorpionin energiaa kun osittainen auringonpimennys tapahtuu noin 2 astetta Skorpionia juuri ennen pyhäinmiestenpäivää ja halloweenia, mutta tämä voi auttaa meitä kaikkia löytämään helpotusta monimutkaisiin tunteisiin tai jopa yhdistymään psyykkisesti esi-isiemme ja perinteemme kanssa.

Kuun pimennys (8.11.) Vuoden viimeinen kuunpimennys tietää sitä että Aurinko on Skorpionissa ja Kuu Härässä – päinvastoin kuin kevään kuunpimennyksessä. Kuunpimennykset perustuvat oppositioon, joten kyse on usein tärkeitä ihmissuhteista elämässämme. Ne voivat olla tavallista raskaampia ja vaativia, ei mitään kevyttä lillumista romanttisissa tunnelmissa vaan kaikki tapahtuu elämän rajoitusten ja vaatimusten sanelemissa puitteissa (omaisuusasiat, raha, talous, turvallisuus). Kuunpimennys voi auttaa kärjistämään keskeneräisiä asioita tai käsittelemään kiistoja, erimielisyyksiä toisten kanssa.

Peräytymisestä eli retrojaksoista 2022:

Venus: Vuoden 2022 huomattavin peräytyminen tapahtuu parhaillaan kun Venuksen retrojakso on menossa Kauriissa. Venuksen peräytyvä jakso alkoi 20.12.2021 ja se päättyy 30.1.2022. Merkittävää on se että Venus alkoi peräytyä ollessaan konjunktiossa Pluton kanssa. Se ei usein ole hyvä merkki: Venus/Pluto – ihmissuhteet ovat joskus täynnä verta, hikeä ja kyyneleitä. Venus on läheisyyden planeetta, ja kiihtynyt koronatilanne ympäri maailmaa tietää taas että kaurismainen etäisyys kasvaa ihmisestä toiseen ja sillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia, jotka eivät vielä näy. Venus peräytyy ja ottaa etäisyyttä, mutta kärsii samalla sille itselleen luontaisten tarpeiden tyydyttämättömyydestä. Se käy kääntymässä 11 astetta Kaurista ja kääntyy suoraksi. Se tapaa Pluton uudelleen vasta 3.3.2022. Silloin voi katsoa että ”tulokset” retrojaksosta ovat luettavissa tapahtumien ja muutosten tasolla. Ja ihmiset, joilla Kauriissa tai Ravussa on planeettoja, ovat lähinnä yksilöinä polttopisteessä. Ja erityisen mielenkiintoisia ovat juuri 1-5.3. välinen aika, jolloin Venus, Mars ja Pluto ovat konjunktiossa tiukasti. Tästä voi ennakoida tapahtumaa tai tapahtumia, jotka ovat äärimmäisen riipaisevia emotionaalisia reaktioita nostattavia ja liittyvät kenties massojen liikkeisiin juuri siellä missä Pluto-paluu on menossa: USA:ssa. Myös Suomea se voi koskea kollektiivisesti koska Suomen valtion 4.12. kartalla (Suomesta on 2 karttaa: 4.12. itsenäisyyden julistus - 6.12. itsenäisyydestä äänestäminen ja hyväksyminen) on Venus 29 Kaurista. Kiihkeä, dramaattisia tunteita nostattava poliittinen kuuma peruna, debatti tai tragedia?

Merkurius peräytyy 4.1.-3.2, toisen kerran toukokuu 10.5.-2.6 ja kolmannen kerran 9. syyskuuta - 2. lokakuuta ja neljännen kerran 29.12.-18.1. (2023).

Jos odottaa stereotyyppisesti että jokainen Merkuriuksen peräytyvä jakso tuo tiedonkulkuun, informaation käsittelyyn tai sähköiseen ja digitaaliseen tekniikkaan suuria, yleismaailmallisia ongelmia, on tuleva pettymään. Toki R-Merkurius voi aina tuoda outoja sivuliikkeitä, erehdyksiä, unohduksia, asioiden siirtymistä, laitteiden rikkoutumista joko pysyvästi tai tilapäisesti, mutta ei suuressa mittakaavassa. Jotkut yksilöt ovat herkkiä näille ongelmille, toiset eivät. Matkustelu on myös riskaabeli asia. Aikataulut eivät välttämättä pidä.

Jupiter peräytyy pitkään: 28. heinäkuuta - 23. marraskuuta

Jupiterin peräytyminen voi horjuttaa omia asenteitasi ja mielipiteitäsi tai sitten päinvastoin: alat epäillä muiden ideoita ja näkemyksiä ja tulet entistä kriittisemmäksi. Peräytyvä jakso voi saada sinut kyseenalaistamaan laajemmat yhteiskunnassa vallitsevat käsitykset ja tavalliset odotukset ja sosiaaliset rituaalit ja muodot. Saatat tuntea olosi pysähtyneeksi, jumiutuneeksi tai turhautuneeksi omaan henkilökohtaiseen kasvuusi ja kenties jossain kummittelee syrjäytymisen tai väheksynnän peikko.

Hitaat planeetat peräytyvät useita kuukausia vuodessa, joten niillä ei ole selkeää peräytymien profiilia. Niiden tulkinta tuottaa usein vain kiusallsia fraaseja. Saturnus, Uranus, Neptunus ja Pluto peräytyvät karkeasti sanoen kesäkauden 2022.

Pluto peräytyy myös puolisen vuotta kuten tavallisesti: 29.4.-8.10. Pluton peräytyminen tapahtuu yleensä kerran vuodessa, mutta se on pitkä, noin kuuden kuukauden mittainen jakso. Kuolemaan ja uudestisyntymiseen liittyvä Pluton retrojakso voi auttaa tai suorastaan pakottaa meitä menemään syvemmälle asioiden kanssa, jotka nyt on välttämättä selvitettävä tai saatettava ratkaisevaan päätökseensä.

Raimo Nikula, 08.01.2022.

 

Takaisin alkusivulle