Koronan leviämisen historia Suomessa ja hieman suuntaviivoja tulevaan astrologian näkökulmasta

Aina kun jotain yllättävää sattuu, astrologit kysyvät: miten uusi kehitys näkyy taivaalla, mitä planeetta-asemat kertovat yllätyksestä? Tämä on osoittautunut aina vaikeaksi tehtäväksi. I ja II maailmansodan alkua eivät astrologit yleensä ottaen kyenneet ennakoimaan. Tässä tarkastelussa otetaan huomioon vain yleismaailmalliset transiitit. Muitakin näkökulmia olisi tarjolla.

Mutta jos jätetään periaatteelliset kysymykset tuonnemmaksi ja pureudutaan käytännölliseen tehtävään: mitä tapahtui taivaalla keväällä 2020 jolloin Korona saapui Suomeen. Se saapui vaivihkaa kiinalaisen turistin kautta jo talvella 28.1. 2020 Inarin kautta. Turisti oli ollut talvilomalla kuten monet sadat ja tuhannet muutkin keskiluokkaan kiivenneet kiinalaiset. Lappi, eksotiikkaa, lunta, pakkasta, poroja, joulupukki pulkassaan parta jäässä.

Yllä keskipäivän kartta 28.1.2020 jolloin Inarista löytyi ensimmäinen tartunnan saanut virus-tapaus. Mitä kummallista siinä nyt on? Koko aikajaksoa 2019-2020 leimaava Saturnus/Pluto -konjunktio on Kauriissa kuten se on vieläkin. Ei Saturnus eikä Pluto sinänsä ole viruksen leviämisen kannalta oleellisia planeettoja, mutta sen sijaan ne kertovat yhdessä siitä miten virus aiheutti maailmanlaajuisen suojautumisen tarpeen ja siihen liittyy joka maassa rajoituksia, jotka panivat monen maan normaalin elämänmenon jäihin pitkäksi aikaa. Saturnus/Pluto liittää yhteen normaalin yhteiskuntajärjestyksen symbolin, Saturnuksen, ja normaalin järjestelmän pinnan alla omaa agendaansa työstävän Pluton, jonka aikaansaamat asiat usein ovat ihmisen ja ihmiskunnan kannalta tuhoisia, hävittäviä ja joskus brutaalilla tavalla elämää halveksivia. Hitaiden planeettojen kokoontuminen Kauriiseen oli vasta alkamassa. Sen sijaan tällä kartalla on Marsin neliöitä Kuuhun, Venukseen ja Neptunukseen, jotka kuvaavat sitä, miten virus tarttuakseen tarvitsee läheisiä ihmiskontakteja (Kuu/Venus/Mars). Tämä kartta voisi yhtä hyvin kuvata vaikka sukupuolitaudin tartuntaa. Käsite "tartunta" ja tarttuvat taudit kuuluvat astrologiassa lähinnä Neptunuksen ja Pluton symboliikan alle.

Suomen valtion kannalta Pluto ja Saturnus, ja vielä nytkin Jupiter, ovat kaikki olleet lähellä Suomen Keskitaivasta (MC), kulminaatiota, joka symboloi valtion korkeinta johtoa. Siten hallituksella on ollut täysi työ laatia strategioita torjumaan koronan leviämistä ja takaamaan kansalaisille turvallisuuutta. Saturnus/Pluto kuvaa näitä toimenpiteitä, jotka rajasivat koronan leviämistä, mutta samalla sulkivat yhteiskunnan normaaleja toimintoja, tuotantoa, teollisuutta, kauppaa, matkustelua ja ravintoloiden ja matkailun toimeentulomahdollisuuksia. Näin Suomi, kuten muutkin maat, ovat kärsineet Koronan kovistelusta, ja kevääksi odotetaan suurta yritysten konkurssien määrää. Joskus Saturnus/Pluto kuvaa pakkotoimia, lakeja ja sääntöjä, joilla rajataan ihmisten vapauksia. Tässä planeettaparissa on aina hieman diktatorista sävyä. Suurin inhimillinen haittta oli läheisyyden puute, joka vaikutti kenties yllättävän voimakkaasti ihmisten psyykeen. Kauris on virallisuuden merkki, kylmä, asiallinen ja etäinen. Kauriista käsin planeettojen vaikutus kohdistui eniten Rapuun, jossa taas ihmisläheisyys ja intiimiys ovat elämän suola. Pysy etäällä!

Koronan leviäminen kiihtyi Suomessakin keväällä 2020 sellaista vauhtia että hallitus antoi valmiuslain, joka sulki Uudenmaan muusta Suomesta koska Helsingissä ja Uudellamaalla oli ylivoimaisesti eniten tartuntatapauksia. Yllä kartta 17.3.2020 jolloin uusi laki astui voimaan ja Uusimaa eristettiin poliisivalvonnan avulla muusta maasta. Matkustusta rajattiin ja siten saatiin aikaan ilmeisen tepsivä keino estää viruksen vapaa leviäminen muualle Suomeen. Silti yksittäisiä pesäkkeitä syntyi ajan myötä sinne tänne Suomeen. Kesää kohti tultaessa viruksen leviäminen näytti pysähtyneen ja rajoituksista alettiin luopua vaikka tiedettiin että oli todennäköistä että viruksen toinen tuleminen oli melko varmasti edessä. Mutta kesää vietettiin melko vapaissa olosuhteissa. Kauriissa oli nyt vahva nelikko: Mars, Jupiter, Saturnus ja Pluto. Mars oli vain lyhyellä vierailulla Kauriissa, mutta se sopii kuvaamaan kiihtynyttä viruksen vastaista taistelua. Myös Kuu oli 17.3. Kauriissa täydentäen nelikon viisikoksi. Se oli todellinen "virallinen sodanjulistus" Koronalle Suomessa.

Syksy tuli ja covid-19 alkoi jälleen kiihdyttää leviämistään. Kun elettiin kevättä ja Koronan kiihkeää leviämisvaihetta, Mars liittyi Kauriissa Jupiterin, Saturnuksen ja Pluton seuraan. Kun syksyn toinen aalto oli ilmeinen ja uusia leviämisteitä alkoi löytyä yhä useammin, Mars pysähtyi maasta katsoen ja alkoi peräytyä Oinaan 28 asteessa jolloin se oli yhä neliössä Saturnukseen ja Plutoon. Uusia pienempiä leviämiskohtia löytyi mm. Vaasasta ja samalla vahvistui havainto siitä että hoitokodit ja sairaalat olivat usein leviämisen kannalta ratkaisevia laitoksia. Marsin retro-vaihe kestää marraskuun 15.päviään asti jolloin Mars on 15 astetta Oinasta. Sen jälkeen Mars tekee vielä uudelleen neliöt Jupiteriin, Plutoon ja Saturnukseen joulukuussa. Astrologia ei (onneksi) ole "tarkkuustiedettä", mutta on luultavaa että virus näyttää vahvalta vielä jouluun asti ja ensi vuoden alkuun asti kunnes tapahtuu heikkenemistä.

Syksyn edetessä vahvistui toisaalta optimismi. Jos kansalaiset noudattavat yksinkertaisia sääntöjä, maskisuojausta, käsienpesua ja etäisyyden pitämistä, ei viruksen äkillistä ja laajaa irtipääsyä ollut pelättävissä. Ja astrologisesti taas on selvää että vuoden loppuun mennessä ehtii tapahtua isoja muutoksia. Jupiter ja Saturnus menevät lähes yhtä jalkaa Kauriista Vesimieheen. Tämä tapahtuu 21.12.2020. Tästä alkaa arabialaisten astrologien termin mukainen "suuri mutaatio", Jupiterin ja Saturnuksen uusi sykli, joka kestää 20 vuotta. Alku on aina astrologiassa aina ratkaisevan tärkeä. Tällä kertaa Jupiter ja Saturnus kohtaavat ilman merkissä kun aikaisemmat kohtaamiset 1800- ja 1900-luvulla ovat tapahtuneet maan merkeissä. Poikkeuksena tästä säännöstä vuoden 1981 konjunktio, joka sattui Vaa'assa. Uusi sykli alkaa Vesimiehessä, laajassa, kansainvälisiä asiakokonaisuuksia ja globaalia yhteistyötä tekevässä Vesimiehessä, joten on selvä että vuoden lopulla on jo toiveita että useiden maiden rokotusohjelmat ovat päätösvaiheessa ja rokotteita saadaan vuoden 2021 alussa. Laaja rokotus saattaa alkaa ja ihmiset kokevat olevansa suojassa. Suuret planeettasyklit ovat suurten muutosten airueita. Nekään eivät muuta maailmaa hetkessä, mutta kylvävät siemeniä tulevalle kehitykselle, jossa toivottavasti näemme Vesimiehen merkin jaloimpia piirteitä ja motiiveja.

Selvää kuitenkin on, ettei mikään massarokote - vaikka kuinka tehokas - poista covid-19 vaikutusta maailmasta kuin taikaiskusta. Viruksen synnyn taustalla saattoi olla pitkiä kehityskulkuja, mutaatiota, viruksen siirtymiä eläinlajista toiseen ja viimein hyppäys ihmiseen. Viruksen poistuminen tapahtuu vähitellen rokotusten jälkeen. Voidaan katsoa karttaa yllä, joka kuvaa päivämäärää 11.2.2021. Silloin Jupiter ja Saturnus ovat jo edenneet Vesimiehessä useita asteita, mutta heti vuoden alussa Jupiter tekee neliön (90 asteen kulma) Uranukseen ja Saturnus tekee saman, mutta myöhemmin. Helmikuussa nopeasti liikkuva Mars liittyy yhteen Uranuksen kanssa ja luo uudenlaisen - ehkä nopeasti ohimenevän - kriisintunteen. Näin edessä on vielä kenties joitain yllättäviä käänteitä taistelussa pientä, mutta vahvaa korona-kaveria vastaan. Hyvä mahdollisuus on kevättalvella 2021 myös siinä että ihmiset ovat kyllästyneet rajoituksiin ja vapauden menetyksiin (Saturnus) ja protestoivat (Uranus) niitä vastaan. Tr-Jupiter ja Saturnus tekevät myös opposition Suomen Neptunukseen tammi-helmikuussa 2021 joten tilanne säilyy epävarmana ja voimien kokoaminen ja tehokas viruksenvastainen toiminta voi olla vaikeaa saada aikaan toiveikkuudesta huolimatta. Ja kuka tietää mitä muuta tulossa, kenties virus muuttaa muotoaan ja mutatoi niin ettei uusi rokote purekaan uuteen versioon. Ken on hyvä tummien värin maalari, näinä aikoina syntyy helposti piruja kankaalle ja seinille.

Raimo Nikula, 25.10.2020.

 

Takaisin alkusivulle