Mielen kemiaa

Monenlaisia näkökulmia on esitetty ihmismielen perustoimintatapojen arvioimiseksi astrologian avulla. Merkurius=mieli ja mielen kyvyt, sen laatu. Merkuriuksen asema merkeissä ja huoneissa ovat ensin puntarissa, sitten sen aspektit muihin planeettoihin. Entä sitten? Marc Edmund Jones (1888-1980)ja muutkin ovat ensiksi ottaneet Merkuriuksen aseman ja käyttäneet sen asemaa suhteessa Aurinkoon ensimmäisenä apukeinona. Toiseksi Jones lisäsi siihen Kuun nopeuden. Nämä olivat itselläkin mietintämyssyn alla pitkään 2000-luvulla ja siitä syntyi sittemmin kirja Astrologian Sisäpiiri (Unio Mystica, 2005), mutta laajemmin Auringon, Merkuriuksen ja Venuksen suhteen kautta. Jonesille riittää Auringon ja Merkuriuksen suhde yhdistettynä Kuun nopeuteen. Tästä hän saa neljä perustyyppiä.

  1. 1) Innokas tyyppi on se, jonka Merkurius nousee ennen Aurinkoa (Esim. Merkurius Leijona, Aurinko Neitsyt) ja Kuun vauhti on keskivertoa (13.11/vrk) nopeampi. Tätä Jones pitää busybody-tyyppinä, paljon ja nopeasti. Tämä on ihmistyyppi, joka lähtee innostuneesti liikkeelle, töihin, vapaa-aikaan tai muihin elämän menoihin, saa helposti siivet selkään ja sulat pyllyyn ja toimii spontaanisti ja nopeasti. Hänellä ikään kuin on kaikki tarvittava tietoa heti valmiina läsnä, puuttuu vain toteutus, teko, liikkeellelähtö. Asiat virtaavat, mutta joskus myös liian nopeasti tai ohimenevästi pyyhkäisten.

  2. 2) Tietoinen tyyppi on se vastatyyppi on se, jolla asetelmat ovat nurinpäin: Merkurius nousee Auringon takana (esim. Aurinko Skorpioni, Merkurius Jousimies) ja Kuu on keskimääräistä hitaampi <13.11. Tämä on ihmistyyppi, joka harkitsee, pähkäilee, tunnustelee ja on varovainen ja harkitseva. Hän on sulattelija, joka ei heti voi hyväksyä sitä, mitä annetaan. Analyysi ja arvio tulevat jälkikäteen. Tämä johtaa joskus hiusten halkomiseen ja solujen pilkkomiseen. Jos kartan muut tekijät sallivat, se vie myös spontaanin ilon elämästä kun pitää käydä jatkuvasti tapahtumien jälkeisiä käräjiä – mitä oikeastaan tapahtui, mitä sanottiin, mitä tämä merkitsee?

  3. 3) Entä silloin kun Merkurius nousee ennen Aurinkoa ja Kuu on hidas? Eikö se ole jo paradoksi sinänsä? Näin voi olla, ihmisen on yhdistettävä mielensä rientoa ja nopeaa havainto- ja oppimisen tarvetta ja hidasta Kuuta, joka hillitsee ja tekee mielen toiminnot objektiivisiksi koska vaistot ”pysähtyvät komennosta” niin että tiedostamattomat liikkeet pysyvät suhteellisen hyvin taka-alalla. Mieli ottaa suhteellisen innokkaasti vastaan uutta tietoa ja informaatiota, mutta seuloo sitä samalla ja päästää läpi vähemmän kuin tyyppi 1.

  4. 4) Samoin on sekamuoto se jolloin Merkurius nousee Auringon takana vaatien asioiden jälkikäteistä arviointia ja miettimistä, mutta Kuu onkin nopea ja yhdistää tietoista ajattelua ja vaistomaista, tiedostamatonta tarvetta toisiinsa. ”Taka- Merkurius” katsoo taaksepäin, mutta nopea Kuu kiihdyttää Merkuriusta ja siksi Tämä tyyppi on nopea havaitsija, terävä, haluaa usein keskustella ja väitellä asioista.

Luokittelu on astrologian ytimessä, mutta kieltämättä sen kaavamaisuus tuo myös eteen ongelmia, joista suurin on…kaavamaisuus. Kukaan ei ole onnistunut vielä luomaan astrologista kategoriaa, joka olisi yksiselitteisesti yhdenmukainen. Kaikki Oinaat eivät ole rohkeita, jos et usko katso täältä artikkelini suomalaisista Mannerheimin ristin ritarimerkin saaneista sotasankareista – se pudottaa maan pinnalle). Kaikki 8.huoneen ihmiset eivät ole rahanahneita; kaikki Merkurius/Jupiter –aspektin omaavat eivät ole kiinnostuneet yliopisto-opinnoista jne. Mikään ei toimi kaikissa tapauksissa, jokainen tapaus on yksilöllinen ja vailla taustatietoja emme pääse perille hänen erikoislaadustaan.

Jos otamme vain muutaman tyypillisen edustajan kuhunkin kategoriaan ja katsomme tulosta.

Numero 1, nopea Kuu ja Merkurius Auringon edessä. Panu Rajala, paksuja elämäkertoja ja muita kirjoja syntyy liukuhihnalta. Kuun nopeus 14.37 ja Merkurius Auringon edessä 13 astetta; Steven Jobs, Applen edesmennyt johtaja, varmaan aina innokkaasti asteli duuniin kehittämään uusia tarpeettomia laitteita…hei pojat, nyt syntyy uusi Apple- sovellus, hop. hop! Kuun vauhti 14.11 ja Merkurius edellä Aurinkoa 21 astetta.

Numero 2, hidas Kuu ja Merkurius Auringon takana? Länsimaisen ajattelun merkittävin pioneeri on Descartes. Kuun vauhti on hänen kartallaan lähes absoluuttinen minimi 11.48 astetta vuorokaudessa ja Merkurius 19 astetta Auringon takana. Reijo Wilenius, Kuun vauhti 11.56 ja Merkurius Auringon takana 20 astetta. T.S. Eliot, 1900-luvun suurin runoilija, sanojen, ilmaisun suodatusta ja punnittua valintaa, Kuun vauhti 11.53 ja Merkurius Auringon takana 23 astetta. Loistavaa! huudahtaisi Maarit Laurento.

Numero 3, Merkurius Auringon edellä ja hidas Kuu. Tämä on urheiluselostajien ja pikapuhujien oma malli eikä niin kuin olettaisi No 1. Esimerkkejä moottoriturvat kuten Raimo Häyrinen (218 sanaa 57,5 sekunnissa), Voitto Raatikainen, Paavo Noponen ja Hannu Taanila. Filosofeista Charles Peirce, pragmaatikko ja semiootikko. Mutta poikkeuksiakin on: Robin Williams (Good Morning Vietnam!), Kuun nopeus 14.04 ja Merkurius 24 astetta Auringon takana, mutta tiedustelijana on Mars/Uranus -konjunktio - joka osoitti myös mielen ja kielen rajua kiihtyvyyttä. Näin yksi tekijä voi kumota toisen vaikutuksen - tervetuloa astrologiaan, näin on aina. Poikkeus oli myös 1960-luvun Viisasten kerhon vakiojäsen, sen ajan tietovisailujen voittaja, Esko "Kyllä" Kivikoski, jolla on Aurinko/Merkurius/Venus Kaloissa kimpassa, hidas Kuu ja kaikki ovat hieman neliössä Plutoon (tunnettu pitkästä harkinnasta ja jäyhästä esiintymisestään) ja kolmiossa Neptunukseen. Harvoin Merkurius/Venus "tuottaa" meridän aikoinamme muuta kuin viihdettä ja ohimenevää populaarisuutta, kivaa puhetta ja pinnallisuutta. Kivikoskikin pääsi "suosituimmat esiintyjät" -sarjaan jo radioesiintyjänä (radio=se muinaisesine museoissa). Jäyhyyttä kannattaisi etsiä kenties nousu-Plutosta (?).

Numero 4, Merkurius Auringon takana ja nopea Kuu. Richard Wiseman, brittiläinen arkkiskeptikko, joka opiskeli pykologiksi tullakseen yhäpätevämmäksi esiintymään skeptikkojen riveissä. Kuun vauhti 15.07 (lähellä max) ja Merkurius Auringon takana viisi astetta.

Mutta ongelmallisia tapauksia tulee pian vastaan: Donald Trump, hyvin hidas Kuu ja Merkurius Auringon takana – möläyttely ei sitten tulekaan ihan spontaanisti vaan on osa harkittua strategiaa - kuuluu tyyliin vaikuttaa ihmisiin.

Toinen möläyttelijä, Sarah Palin, hidas Kuu, joka nousee ennen Aurinkoa. Minne hävisi suodatin? Mutta Obamalla tämä suodatin oli päällä, samoin hidas Kuu ja Merkurius ennen Aurinkoa.

Entä Goucho Marx – linkosi vitsejä viiksien takaa solkenaan: hidas Kuu ja Auringon takana Merkurius – pelkkää käsikirjoituksen mukaista? Ei ollut, kyllä häneltä irtosi huuli siviilissääkin.

Ja huippuna näennäisesti epäonnistuneista kuvauksista: Imanuel Kant, filosofeista filosofisin ilman muuta elämää: Hyvin nopea Kuu (15.10) ja Merkurius 12 astetta Auringon edessä. Millainen hänen ”todellinen luontonsa” oikeastaan oli? Hänen karttansa - kuten monien muidenkin ekstremistisen elämän eläneiden, tuottaa päänvaivaa useimmille.

Itse ottaisin mukaan ehdottomasti lisämääreitä: onko Merkurius konjunktiossa Auringon kanssa? Jakaako Merkurius saman merkin Auringon kanssa vai onko yhtä merkkiä edellä tai jäljessä. Jälkimmäinen varsinkin mielestäni lisää ajattelun ja yleensä tiedostusprosessin objektiivisuutta, meidän ”aivomme” (Merkurius) eivät ole Egomme välittömässä hallinnassa tai sen rytmiin mukautuen. Välissä oleva merkki katkaisee suoran virtauksen Auringon ja sisäplaneetan välillä ja niin ollen objektiivisuus lisääntyy. Konjunktio taas lisää Egon tahtoa sisällyttää mieli itseensä, se palvelee Egon tarpeita (usein: Olen oikeassa, sano mitä sanot) ja edustaa niitä. Merkurius/Aurinko on ”edustusmieli”, joka on varma mitä se tietää, julistaa tai mihin uskoo.

Lisäksi kannattaa katsoa Aurinkoa ennen nouseva planeetta (scout - tiedustelija), olipa se jompi kumpi sisäplaneetoista tai joku muu. Esimerkiksi Ruotsi-Suomen rämäpäinen Kaarle XII, joka teki monia spontaaneja virheitä kuninkaana ja sotilaana. Kuu onkin yllättäen hidas ja Merkurius nousee Auringon takana. Harkitseva ja varovainen? Kattia kanssa. Tiedustelija on kuitenkin Mars ja Kaksosissa – ja neliössä Kuuhun.

Mutta mikään näistäkään kategorioista ei voi olla vedenpitävä. Syynä on astrologisen kartan monisyisyys; aina voi jokin tekijät kumota tietyn kategorian tai peittää sen näkyvistä. Simppelisti esimerkiksi niin että miellä on ihminen, jolla on maksiminopea Kuu ja Merkurius nousee ennen Aurinkoa, mutta Kauriista Vesimieheen, joten harkintaa, viileyttä ja arvostelukykyä voikin olla yllättävän paljon. Pelkät merkit riittävät muuttamaan tilannetta, puhumattakaan aspekteista muista planeetoista.

Laila Kinnunnen, taitava ja tyylikäs laulajatar ja 50-luvun ensimmäisiä suuria suomalaisia tähtiä - Annikin lisäksi. Aurinko, Merkurius ja Venus ovat 3.huoneessa, populaarikulttuurin huoneessa. Kuu on nopea 14.25 astetta/vrk ja Merkurius on Auringon takana. Itse tulkitsen niin että jos Aurinko tulee ensin, Ego haluaa ensin jotain, sitä tavallista: näkyvyyttä, kuuluvutta,” ota-mut-huomioon” – periaatteella. Sitten tulee esteettinen kyky antaa kaunis muoto ja miellyttävyys omalla lahjalle ja lopuksi Merkurius, ajattelun prosessi. Kun kuulemme Laila Kinnusen laulua, luulen että kuulemme Merkurius/Venusta, Aurinkoa emme niinkään koska Venus/Merkurius on yhdessä ja toisessa merkissä kuin Aurinko. Ne ovat hänen tyylitietoisuutensa, kielitaitoisuutensa ja ilmaisun takana. Kun hän tuli lavalla esiin tai TV:ssä, näemme taas hänen askendenttinsa ja Neptunuksen luoman kuvan, joka oli kovin neptuninen - kuten hänen myöhempi kohtalonsa ihmisenä, alkoholisoituneena ja asuntoautossa asuvana syrjäytyjänä.Huomaa myös kaukana Auringosta oleva Tiedustelija, se on Kuu - emotionaalinen virittyjä ja mielenkiintoisessa asemassa 0 astetta Vaakaa - kosketus yleisöön oli tärkeä elinvoiman ja tunne-elämän lähde.

On selvää että ihmisen Mieli kokonaisuudessaan ei paljastu Merkuriuksen asemasta, merkistä, huoneesta tai aspekteista – tai kaikista niistä yhteensä. Siihen tarvitaan jälleen koko karttaa, sillä vanhan virren mukaan ”kaikki riippuu kaikesta”. Merkuriuksen asema ei esimerkiksi millään muotoa paljasta sitä, kenellä on korkea älykkyysosamäärä, kenellä ei. Astrologiassa ei pelata määrillä vaan laadulla (non quantitas sed qualitas). Einsteinilla oli Merkurius konjunktio Saturnus, hän oli fyysikko ja toissijaisesti melko edistynyt matemaatikko, mutta Auringon takana noussut melko nopea Merkurius oli melko heikko: vain kvinkunssi Uranukseen ja septiili Plutoon. Voisin myös kehottaa huomioimaan koko kartan planeettojen nousujärjestyksen – siinäpä haastetta.

Kuun (ja muiden) päivittäisen nopeuden saa esim. Serennu-efemeridistä

Raimo Nikula, 16.05.2023

 

Takaisin alkusivulle