Es-Kuu - ennen syntymä Kuu

Voisin ensin valittaa sitä miten hidasta on uusien asioiden sisäistäminen astrologiassa. Mutta tilannehan on sama kaikkialla muuallakin paitsi tekniikassa. Uudet härpäkkeet viedään käsistä, kaikki haluavat uudet teknokarkit itselleen. Tai onko uusikuu ennen syntymää uusi asia? On ja ei. Pääasia on että siitä ei ole tullut astrologian peruskauraa vaikka sitähän se on. Se on luonnollinen osa Auringon ja Kuun keskinäistä kaksinpeliä, ei mikään keinotekoinen lisuke. Kuu on kartalla jossakin merkissä ja huoneessa ja asteessa ja sillä on tietty suhde Aurinkoon - kuunvaihe. Mutta juuri ennen syntymää tapahtunut uusikuu on merkittävä polttopiste kohta syntyvän lapsen elämässä. Lapsi valmistautuu tulemaan maailman ja symbioosi äidin elimistön (ja psyyken) kanssa on kohta loppumassa. Uusikuu ennen syntymää ansaitsee oman lukunsa astrologisessa tulkinnassa. Se kuvaa kohdussa olevan sikiön valmistautumista omaan maailmantuloon. Biologiset valmiudet ovat jo viimeistelyvaiheessa. Uusikuu ennen syntymää on viimeinen etappi yhdeksän kuukauden raskaudessa, viimeinen portti ennen syntymää.

Perusoletuksena voi pitää sitä että jokainen uusikuu ennen syntymää (Es-Kuu tai pre-nataalinen Kuu (Pn-kuu) valmistelee ihmisen ”ohjelmointia”, tuloa ihmiseksi. Kuun ja Auringon konjunktiot ennen syntymää sitovat yhteen ihmisyyden perusaineksia, antavat raameja (Aurinko vitaalisia, elinvoimaan liittyviä ja Kuu, psyykkisiä ja emotionaalisia), mutta eivät muodosta vielä yksilöllisiä ominaisuuksia pitkälle. Sen tekee vasta syntymä, ihmisen tulo itsenäiseksi syntymätapahtumassa tiettyyn aikaa ja paikkaan. Tästä syntyy radix.

Uusikuu ennen syntymää löytyy kelaamalla taaksepäin syntymäpäivästä siihen päivään jolloin taivaalla oli uusikuu. Vaihteluväli on 0-28 vrk. Jos olet syntynyt uudenkuun päivänä, Es-Kuu on sama kuin syntymäkartalla. Jos olet syntynyt viimeisen kuunvaiheen (28.) aikaan, on mentävä n. 28 vrk taaksepäin. Oma kuunvaihe näyttää osapuilleen miten kaukana menneisyydessä Es-Kuu tapahtui. 18.vaihe radixilla ja syntymä 28.1. tietää sitä että Es-Kuu tapahtui 10.1. Tämä ei aina pidä kirjaimellisesti paikkansa, virhemarginaali on +1 tai -1. Efemeridikirjasta tai tietokoneen astrologista ohjelmaa käyttämällä uusikuu ennen syntymää löytyy helposti.

Es-Kuun asema voi olla samassa merkissä kuin syntymäkartan Aurinko (usein) tai sitten se on edeltävässä merkissä kuin radixin Aurinko (melko usein). Jos se on samassa merkissä kuin r-Aurinko, on ihmisen luonteen laadussa paljon aurinkomerkin ominaisuuksia. Olet todennäköisesti helposti ennakoitava ihmistyyppi, saadut vaikutteet ja virikkeet tulevat päävoittoisesti isän puolelta (Aurinko) tai ylipäätään vanhemmilta. Jos Es-Kuu on edeltävässä merkissä kuin r-Aurinko, sinun luonteessasi on ainakin lievää kaksinaisuutta, dualismia. Olet saanut aurinkomerkin ominaisuuksia, mutta myös edeltävän merkin ominaisuuksia, joiden yhteen pelaaminen tietää kamppailua perityn minäkuvan ja omaksi koetun minäkuvan välillä.

Niinikään Es-Kuu voi olla samassa huoneessa kuin r-Aurinko on tai sitten se on edeltävässä huoneessa. Jos se on samassa kuin r-Aurinko, olosuhteet, joihin synnyt, pysyvät todennäköisesti melko tasaisina ja vakiintuneina, polttopiste elämässä on sama ja muuntelu on suhteellisen vähäistä. Jos Es-Kuun huone on edeltävä r-Aurinkoa, on ilmaistava kahta elämänlinjaa tai kiinnostuksen kohdetta. Se vaatii usein sopeutumista ja uusien asioiden oppimista perustasolta lähtien.

Tärkein sanoma Es-Kuulla tulee kuitenkin sen tekemistä aspekteista syntymäkartan planeettoihin. Tarkat aspektit (alle 3 astetta) ovat määrääviä tässä. Kun Es-Kuu osuu aspektiin jonkun planeetan kanssa, suosta planeetasta tulee kanava, jota pitkin sinun "perityt" kykysi etsivät luontaisesti ilmaisua. Tuossa planeetassa on jotain valmista ja kehittynyttä, joka on helppo siirtää myöhemmin elämän käytäntöön. Huomaa että konjunktiot ja oppositiot ovat merkittävimmät aspektit tässäkin, neliöt ja pehmeät aspekti tulevat sitten. Niinpä Es-Kuun konjunktio Merkuriukseen antaa sinulle business-tajua (business-acumen) ja puhelahjoja, kykyä vedota ihmisiin (Donald Trump, Boris Johnson).

Yllä on Albert Einsteinin kartta. Siinä on kuunvaihe 21 ja 21 vrk taaksepäin syntymästä, uusikuu tulee vastaan asteluvussa 2.17 Kaloja. Tämä on asteen tarkkuudella oppositiossa Uranukseen ja viiden asteen epätarkkuudella konjunktiossa Jupiteriin. Näin Es-Kuu linkittää kumouksellisia uudistuksia fysiikassa tehneen tiedemiehen Uranuksen (kyky katsoa asioita täysin uudelta näkökannalta, yhdistää asioita ja ilmiöitä toisiinsa ja haastaa totunnaiset ajatustottumukset) ja Jupiterin (kyky laajoihin ja kattaviin yleistyksiin) toisiinsa. Uranusta voi pitää planeetoista kaikkein "tieteellisimpänä, samoin kuin sen kotimerkillä, Vesimiehellä, on mainetta "tieteellisimpänä merkkinä".

Tiedemiehistä puheenollen, Bertrand Russell oli toki matemaatikko, filosofi ja vanhemmiten pasifisti, mutta yksityiselämässään tunnettu taipumuksistaan "lainata" kollegoiden vaimoja omaan käyttöönsä. Tieteellisen häntäheikin kartalla (ks. alla) onkin täpötäysi 7.huone (ihmissuhteet yleensä), mutta aivan toisin kuin Einsteinilla, Es-Kuu osuu 7. huoneen Venuksen ja Pluton väliin ollen kumpaankin konjunktiossa (obsessio naisista perustuen alitajuiseen kilpailunhaluun toisten miesten kanssa. Huomaa myös Aurinko/Mars -konjunktio).

Es-Kuu aspekteineen paljastaa jotain alkuperäisestä ihmisyyden laadusta, minne yllykkeet johtavat kun ne saavat vapaasti kehittyä. Henkilökohtaiset planeetat Kuusta aina Marsiin tuovat pinnalle hyvin persoonallisia kykyjä ja lahjoja, jotka auttavat yksilöitymään. Esimerkiksi Lasse Virenin Es-kuu (5 Rapua) on konjunktiossa hänen Marsin ja Uranuksen kanssa ja tarkkaan kuusiossa Saturnuksen kanssa. Siten hänessä oli kirikykyä (Mars/Uranus) ja kestävyyttä (Saturnus) sopivassa suhteessa. Uranukseen, Neptunukseen ja Plutoon kohdistuvat aspektit luovat taas edellytyksiä vaikuttaa laajassa mittakaavassa ulkomaailmaan ja ihmismassojen asenteisiin, mielipiteisiin ja ideologioihin (Pluto), kollektiivisiin tunnetiloihin, massojen haluihin ja uskomuksiin (Neptunus) ja ihmisten odotuksiin ja edistystoiveisiin kehityksen suunnasta (Uranus). Esimerkiksi Donald Trumpilla, Sauli Niinistöllä on Es-kuulla pääaspekti Plutoon. Lisäksi Donald Trumpilla, John Kennedyllä, Bill Gatesilla ja Bob Dylanilla on Es-Kuun pääaspekti sekä Plutoon että Neptunukseen, joka on massavaikutuksen kannalta vielä tehokkaampi versio. Tällaisia esimerkkejä löytyy menestyneiden yrittäjien, poliitikkojen ja urheilijoiden (esim. Martti Vainio) kartoilta. Yksittäiset tarkat aspektit voivat olla hyvin luonteenomaisia ko. henkilölle. Barack Obaman Es-kuun ainoa merkittävä aspekti on tarkka oppositio hänen Kauris-Saturnukseensa (hillitty, asiallinen, pidättyväinen ote). Mika Waltarin kartalla Es-Kuu osuu konjunktioon hänen Jupiterinsa kanssa Neitsyessä. Waltarin suvussa miehet (kuten isä) olivat yleensä pappeja. Waltari itsekin opiskeli teologiaa ennen kuin nuoruuden hormonit veivät mennessään. Mika Häkkisen Es-Kuu on tarkkaan konjunktiossa hänen Uranuksensa (tekniikkaa, nopeutta) kanssa.

Tarja Halosen kartalla (alla) es-uusikuu on Jousimiehen alussa ja sillä on konjunktio Kuuhun ja kaksi oppositiota Marsiin ja Uranukseen. Halonen oli ensimmäinen naispresidentti Suomessa ja oli uraa uurtavan rohkea nainen, joka yksihuoltaja-äidin asemasta ponnahti politiikan huipulle ammattiyhdistysliikkeen kautta. Ilmeisesti hän olisi ollut räväkämpikin presidenttinä jos se ylipäätään olisi mahdollista. Mutta presidentin valtaoikeudet eivät anna juuri pelivaraa ylimääräisiin liikkeisiin.

Kaikilla ei ole tarkkoja pääaspekteja Es-Kuusta planeettoihin, mutta sen sijaan voi löytyä konjunktio kulmaan. Sellainen on prinsessa Dianan kartalla (alla). Hänen Es-Kuunsa on Kaksosissa (21.59) ja konjunktiossa (3 astetta) Deskendentin kanssa. Mitä tahansa Dianan elämästä voidaan sanoa, mutta koko hänen elämänsä ydin ja kohtalonsa avain oli parisuhde, Deskendentin ja 7.huoneen sisältö). Avioliitto Caharlesin kanssa osoittautua pettymykseksi, prinsessasatu juuttui normaaleihin ongelmiin kun Charlesilla oli oma Camillansa ikään kuin sivuvaunussa. Dianan oma hapuili kohti onnea ja rakkautta, mutta elämä keskeytyi paparazzien välillisesti aiheuttamaan onnettomuuteen.

Es-Kuun aseman ja aspektien tarkastelu on ensimmäinen vaihe Es-astrologiassa. Sitä voi laajentaa katsomalla koko Es-Kuun karttaa. Mitä mielenkiintoisia osumia siellä on verrattuna syntymäkarttaan. Matka jatkuu edelleen ottamalla mukaan syntymää edeltävän viimeisen auringonpimennyksen sijainnin. Es-eklipsi voi kertoa lisää ihmistä ohjaavista perusvoimista, jotka vaikuttavat jo omalla tavallaan kohdunsisäiseen lapsen kehitykseen. Mainitsen tässä yhteydessä viime vuosina huomiota saaneesta ilmiöstä nimeltä "ylisukupolviset traumat", jotka viittaavat vanhempien, isovanhempien tai vielä kaukaisempien esivanhempien kokemiin traumoihin, jotka oudosti ja yllättäen vaikuttavat pitkään seuraavissa sukupolvissa aiheuttaen vaikeasti tulkittavia psyykkisiä ongelmia kuten ahdistusta ja masennusta. Sodat, luonnonmullistukset tai yksilötasolla itsemurha, konkurssi tai väkivalta voivat olla taustalla. Miten vanhempien tai esivanhempien kokemukset siirtyvät eteenpäin, on nykyisen tieteellisen selityskoneiston ulkopuolella - kuten niin monet muutkin asiat.

Es-Kuu kartan kokonaisvaltaisempi huomioiminen voi tuoda esiin mielenkiintoisia seikkoja. Otan vain yhden esimerkin Hollywoodin ihmemaailmasta. Kirk Douglas oli 1950-60-tähti, alati valkoisia posliinipäällysteisiä hampaitaan välkyttelevä hyvin reipas, iloinen ja fyysinen näyttelijä. Hän eli yli satavuotiaaksi. Silkoisen menestystarinan taustalta löytyy kuitenkin tuttuja epäilyksiä ongelmasta nimeltä "naiset on mun". Douglasia on väitetty olleen naisten vaanijan (predator), jonka epäilläään raiskanneen mm. Natalie Woodin. ks. täältä. Se oli aikaa kauan ennen Me-Too -liikettä. Kirk Douglasin pojasta tuli näyttelijä Michael Douglas, Hollywoodin peruskalustoa viime vuosikymmeniltä. Michael Douglas peri isäukoltaan taipumuksen naisten kellistelyyn. Useissa haastatteluissa hän on tunnustanut olleensa pahasti seksiriippuvainen ja käyneensä terapiassa sen vuoksi. Lieneekö avioliitto Catharina Zeta-Jonesin kanssa pelastanut hänet, mutta Douglas jr. lienee rauhoittunut ikääntyessään.

Alla on molempien Douglasien es-eklipsien kartat kokonaisuudessaan. Auringonpimennys ennen Kirk Douglasin syntymää oli 30.7.1916 ja Michaelin vastaava sattui 20.7.1944.

Syntymää edeltävä auringonpimennys on raskaampi tapaus kuin Es-uusikuu. Se edustaa ajallisesti pidempää linjaa ja Saros-sarjojen kautta se voidaan linkittää hyvin pitkälle menneisyyteen. Siinä missä Es-Kuu tapahtuu kuukauden sisällä ennen syntymää, siinä Es-eklipsi tapahtuu puolen vuoden sisällä ennen syntymää. Es-eklipsi voi sisältää merkittäviä "perinnöllisiä" painopisteitä ja psyyken komplekseja. Douglasien Es-eklipsien sanomassa kiinnittää huomiota molempien Venus/Pluto - konjunktio, Kirk Douglasilla se on Ravussa ja Michaelilla Leijonassa. Venus/Pluton merkitys alleviivaa eroottisen elämän paineita, joista voi kehittyä patologisia piirteitä helposti. Monella tunnetulla sarjamurhaaja-raiskaaja -miehellä on näitä Venuksen ja Pluton kovia aspekteja, ja mukana voi olla usein myös Mars tai Kuu. Venus on vetovoiman symboli, Pluto lisää vetovoimaan kokonaan uuden tason - tai useampia, alitajuisia, pitkään hautuneita yllykkeitä, epäsosiaalisia, aggressiivisia tai totaaliseen kontrollin saamiseen tähtääviä latauksia.

Es-kuusta, Es-eklipsistä ja muusta es-astrologian haarasta saat lisää tietoa ja tulkintaohjeita BoD- kirjastani Ennen syntymä astrologia - käännekohtia ihmiseksi tulemisessa. Sitä saa paperikirjana tai halvempana sähköisenä versiona kirjakaupoista tilaamalla tai suoraan BoD:n verkkokaupasta täältä .

Raimo Nikula, 21.1.2022.

 

Takaisin alkusivulle