Marsin peräytyminen – sisäistetty voima

Mars peräytyy taas, täällä kertaa Kaksosissa. Kun normaalisti etenevä Mars viipyy yhdessä merkissä pari kuukautta, nyt se on Kaksosissa puoli vuotta, alkaa peräytyä 31.10. alkaen 25.37 Kaksosia, on oppositiossa 8.12. Aurinkoon 16.06 Kaksosia. Tätä oppositiota korostaa vielä täysikuu, Kuu on konjunktiossa Marsin kanssa ja molemmat oppositiossa Aurinkoon. (Ks. kartta alhaalla).Tässä on ristiriitojen ja kamppailun makua. Se osuu lähelle Suomen itsenäisyyspäivää joten voi olettaa sodan äänet ja pelot sävyttävät juhlintaa. Mars pysähtyy13.1.2023, 8.08 Kaksosissa, kääntyy suoraksi ja etenee taas hiljaa eteenpäin. Se savuttaa kohdan, josta se lähti peräytymään vasta 18.3.2023.

Peräytyvien planeettojen merkitys ja tulkinta ovat aina avoimia asioita. Jotain tiedetään, mutta astrologiassa ei ole ylitarjontaa ”varmasta tiedosta”, joka pitää paikkansa aina ja kaikkialla. Emme taida päästä tähän onnentilaan koskaan. Retro-Merkuriuksen legendaarinen ja yleensä kielteinen merkitys on muuttunut hokemaksi. Ja ulkopuolinen tarkkailija tietysti joutuu miettimään sitä, kuinka yleismaailmallista voi olla retro-Merkuriuksen aiheuttamat tuhot kommunikoinnin alalla tai muualla? Onko kyse vain siitä että kun pidetään silmällä tiettyä asiaa, se näyttää toimivan jossain, joskus. Kuka lähettäisi kyselykaavakkeen kaikille maailman yrityksille, joissa käytetään tietokoneita kun Merkuriuksen retrokausi on ohi: Tapahtuiko yrityksessänne jotain poikkeuksellista viimeisten kahden viikon aikana, toimivatko tietoverkot, tietokoneet ja ohjelmistot normaalisti? Oliko muita kommunikaatio-ongelmia, pitivätkö sovitut aikataulut paikkansa, toteutuvatko kokoukset ja suunnitelmat etukäteen sovitun mukaisesti?

Entä Mars, sekin peräytyy pari vuoden välein kun se alkaa olla oppositiossa Aurinkoon. On syytä olettaa että Mars toiminnan ja ihmisen energiankäytön symbolina olisi erityisen huomattavan erilainen peräytyvänä kautena. Vakuuttavaa kuvaa siitäkään ei helposti saa. Jokainen 50-vuotias ihminen on kokenut noin 26 Marsin peräytyvää jaksoa ja saman verran transiitti-Marsin oppositioita Aurinkoonsa.

Mars peräytyy parin vuoden välein. Sen retrojakso kestää aina vajaat pari kuukautta. Vaiheen keskellä se on oppositiossa Aurinkoon.

On selvää että jos Mars peräytyy ja koskettaa jotakin planeettaa samalla, sen merkitys vahvistuu. Marsin normaali ulospäinsuuntautunut aktiivisuus on jollain tavalla pidättyväistä tai nielaistu sisään. Mutta Mars on Mars, kyse on vain energian suunnasta, meneekö se ulkomaailmaa kohti, puuttuuko se ihmissuhteisiin, onko se osallinen uralla tapahtuvasta kilpailusta, yhteenotoista, riidoista?

Mars on ihmisessä välttämätön perusvoima. Se synnyttää haluja, joista eloonjäämisen tarve on primitiivisin. Mars puolustaa ihmistä jos on tarvis. Mars hyökkää jos on tarvis. Marsilla hankitaan mainetta ja kunniaa. Alkuperäisen symboliikkansa mukaan kunnian kentät olivat aikoinaan sotatantereet ja sittemmin urheilukentät. Mars on primitiivisen tarvetyydytyksen symboli. Seksuaalisuus on sen toinen valta-alue. Kun paineet nousevat, hormonit painavat päälle, Mars aktivoituu ja etsii keinon purkaa paineet. Seksuaalisen aktin jälkeen ihminen on ”saanut” jotain, rentoutuu ja kokee tavallisesti rauhallisen ja tyyntyneen tunnelman.

Mutta kaikki tarvetyydytys on ohimenevää, seksuaalisen aktin keskimääräinen kesto on hävettävän lyhyt, muutama minuutti. Omne animal post coitum triste – jokainen eläin on yhdynnän jälkeen murheellinen, sanoivat viisaat roomalaiset. Jos voitat Marsilla jotain, se kohottaa itsetuntoa vähäksi aikaa, mutta sekin vaikutus menee ohi. Jos pääset eteenpäin urallasi ja voitat uuden aseman tai laajentuneen toimialueen, se on makea voitto, mutta valitettavasti sekin menee ohi. Tilanteet palautuvat elämässä, tarvetyydytys on noidankehä, siinä liikutaan samoja ratoja pitkin kerta toisensa perään. Tämä saa pessimistit sanomaan että ihminen on elukka tai että ihminen on kone. Luonto meissä pakottaa tekemään samoja asioita satoja, tuhansia kertoja.

Tällä kertaa sodan ja hävityksen planeetta peräytyessään saa katsomaan Ukrainaan, jossa Venäjän ohjukset hävittävät kaupunkeja ja infrastruktuureja jolloin elämä tulee yhä vaikeammaksi. Millaisia uusia juonia Putinin hallinto keksii retro-Marsin aikana? Kenties jotain ovelaa ja vaivihkaista. Koska Mars peräytyy Kaksosissa, informaatiolla ja informaatioteknologialla voi olla paljon tekemistä näiden uusien tuhoamismenetelmien toteutuksessa. Ukrainan presidentin kartalla kun Kaksonen nousee ja Jupiter siinä vieressä, voi olettaa, että tämä peräytyvä jakso paljastaa hänen kyvyistään kansansa johtajana jotain uutta. Vai onko hänen turvauduttava yhä enemmän ulkomaiden apuun ja käytettävä passiivisia taktiikoita puolustaessaan maansa asemaa? Peräytyvä Mars ei juuri koskaan aloita sotia eikä se näytä lopettavan niitä. Uusi vaihe sodankäynnin menetelmissä ja strategioissa voi kuitenkin olla tulossa.

Peräytyminenhän on siitä metka ilmiö, että sen voi katsoa sisältävän ihmisen mahdollisuuden sanoa EI luonnon pakotukselle. Voidaan puhua viettien ja tarpeiden jalostumisen tarpeesta. Mutta tämä on aina harvinaista. Yleisempää on se että peräytyvä Mars on yhä aggressiivinen, kiimainen ja itsekäs sika, mutta sitä ei voikaan ilmaista ihan suoraan: Minä Tarzan, sinä Jane, me tehdä kiva!

Mutta jälleen palaamme vanhaan rajoitukseen. Mikään astrologinen tekijä ei toistu kaikissa ihmisissä automaattisesti samalla tasolla tai tavalla. Marsin peräytyminen voi olla näkyvissä ilmiselvästi, räikeästi, jossain määrin, heikosti tai eipä juuri mitenkään. Tähän liittyy se että kaikki ihmiset eivät puhu eivätkä anna ulkopuolisille vihiä mitä myrskyjä sisällä on menossa. Emme näe ihmisen sisälle ellei sisäiset tunteet ja vaistot purkaudu ulospäin tekoina, joita voi ulkopuolinen havaita.

Marsin peräytyvä jakso, pari kuukautta yleensä osuu yhteen ja samaan huoneeseen, mutta ei välttämättä. Siksi voi olla hyödyllistä katsoa yleisiä tulkinnan suuntaviivoja aiheesta peräytyvä Mars huoneissa. Kysymys on siis peräytyvän transiitti-Marsin liikkeistä kartallamme:

1.huone ja AS: Askendentti on ihmisen ulostuloa oman persoonansa mukaisissa käyttäytymisen raameissa. R-Mars voi siksi lisätä tähän aktiiviseen, toiminnallisen minän suoritukseen tarpeen tehdä asiat varovaisemmin kuin normaalisti. Voit olla edelleen marsmaisen rohkea ja itseluottavainen, mutta et tuo sitä räikeästi esiin. Kiperissä tilanteissa sisäistetty itsekuva kuitenkin sisältää Marsin energiaa ja kykyä pitää pintasi. Voit olla asioista eri mieltä, mutta et helposti antaudu sättimään ihmisiä tai nostamaan omia tarpeitasi etualalle. Et ole kovin pitkäjänteinen vaan sivuasiat helposti vievät suuren osan energiastasi.

2.huone: Ruumin perustarpeiden, talouden, esinetodellisuuden huoneessa peräytyvä Mars hillitsee rahan käyttöä ja saa aikaan vetäytymistä suorasta tarvetyydytyksestä. Voit olla tavallista pidättyväisempi ruuan suhteen, et kaipaa herkkuja tai makeutta vaan tervettä ruokaa. Voit jättää pois epäterveellisiä tottumuksia ja makuasioita. On aika käydä kiinni talouden heikkoihin kohtiin, vähentää tietyn alueen menoja ja maksaa mahdollisia vippejä ja velkoja pois. Sinun on osoitettava että olet taloudellisen ja ruumiillisen todellisuuden herra omassa talossasi ja taloudessasi. Karsi ja silmäile kulutustasi armottomasti.

3.huone: kommunikaation huoneessa peräytyvä Mars saa miettimään vähän enemmän mitä sanot ja millä tyylilllä. Jos kirjoitat paljon, saatat pysähtyä ongelmien eteen tai koet olevasi pinnallinen. Tarvittaisiin lisää paneutumista ja aikaa tutkia asioiden taustoja. Kommunikointi sisarusten, naapureiden tai jokapäiväisten tuttujen kanssa voi sisältää piileviä, lausumattomia seikkoja, jotka ehkä vaikuttavat suhteiden kehittymiseen. Ehkä pidättelet töksäyttelemästä mielipiteitäsi? Voit lopettaa turhia rutiineja, turhia puhelinsoittoja tai viestejä. Haluat valikoida tarkkaan kenen kanssa olet yhteydessä.

4.huone ja IC: Marsin retroilu tässä huoneessa voi kertoa että olet sisäistynyt ja kaipaat rauhallisia koti-iltoja. Mutta yhtä hyvin voit löytää kotoasi paljon keskeneräisiä asioita, korjaamista, huoltotöitä tai muuta puuhasteltavaa. Tämä sopii tsekkaamaan talon ja asumisen turvatekiijöitä, ovatko lukot kunnossa, palovaroittimessa patteri, kodinkoneet ja laitteiden sähköt pelaavat. Kieltämättä ärtyneisyyttä sisälläsi kertyy, mutta toisaalta pystyt olemaan tehokas ja aikaansaapa mitä arkisimmissa asioissa. Käden taitoja täytyy käyttää hyödyllisesti ja perheenjäsenien kiukkua ja vastaanpanemista on opittava oikeasti kuuntelemaan ja neuvomaan eteenpäin.

5.huone: Ilot ja nautinnot elämässä, 5.huoneen asiat voivat nyt saada sinut enemmän passiiviseksi katsojaksi kuin tekijäksi. On kiva tarkkailla, katsoa ja oppia esimerkiksi miten lapset touhuavat, leikkivät, miten ihmiset käyttäytyvät kun heillä on hauskaa. Kaipaat iloa, joka on aitoa ja lähtee omista mieltymyksistäsi. Saatat katsoa urheilukilpailuja, sankareiden taisteluita elokuvista, mutta oma sisäinen sankarisi ei nyt niinkään halua riehua maailmalla vaan valikoivasti ja laadulliseen panostaen.

6.huone: Terveiden elämäntapojen nousu tietoisuuteen on menossa. Voit oppia näkemään mitä voisit tehdä käytännössä jotta voisit paremmin. Dieetti tai siirtyminen ruokailutottumuksissa parempaan suuntaan, on hyvä ajatus. Kuntoilun aloittaminen tai tekeminen osaksi arkipäivää on myös askel oikeaan suuntaan. Marsin symboloima energia ja lihasvoima on hallittavissa ja harjoitus tekee mestarin. Anna itsellesi tavoitteita ja haasta helposti laiskistuva kroppasi. Vihan tunnetta täytyy voida hillitä, ettei se vie mennessään, mutta sitä ei voi kokonaan sivuuttaa. Tekniikka ei nyt pelaa luotettavasti, korjauksia ja remontteja voi tulla eteen.

7.huone ja DS: Ihmissuhteiden huoneessa peräytyvä Mars on vähemmän päällekäyvä kuin yleensä. On aika kuunnella ja katsella miten sosiaaliset tilanteet kehittyvät omalla painollaan ilman omaa puuttumista. Ihmisten energioiden kohtaamisessa on aina sähköä ja jännitettä. Sanalliset yhteenotot voivat olla ilmaa puhdistavia. Vaikka tunnet loukkaantuvasi jostain nirhaisusta ja kritiikistä tai huomiotta jättämisestä, se ei ole maailmanloppu. Sisäänpäin vedetty aggressio voi tuoda turhautumisen tunteita, mutta myös itsehillinnän kehittäminen on tarpeellista ja voitto kotiin.

8.huone: Yhteisen ja julkisen talouden huoneessa retroileva Mars voi aiheuttaa paineita muuttaa jotain sopimusta tai taloudellista toimenpidettä kesken kaiken. Sinulla voi tunne että sinua uhkaa jokin ellet itse varustaudu ja pidä puoliasi. Jos olet sisäistänyt liikaa paineita, voit tuntea miten ne kasautuvat kroppaasi ja psyykesi möykyksi. Sopivassa merkissä päähänpinttymät ja alitajuiset pelot ja toiveet voivat saada joskus liikaa valtaa ja aiheuttaa vähemmän järkevää käyttäytymistä. Kohtaamiset poliisin tai järjestyksenvalvonnan kanssa saattavat sisältää riskejä.

9.huone: Peräytyvän Marsin liike 9.huoneessa yllyttää ottamaan selvää taustoista, opiskelemaan jotain avartavaa ja kiihdyttävää. Voit olla valmistautumassa johonkin tehtävään (10.huone seuraa), jossa tarvitaan uutta tietoa ja ymmärrystä. Ideologiset tai filosofis-uskonnolliset erimielisyydet helposti pintautuvat, mutta osaat nyt arvioida omaa osuuttasi viileämmin ja objektiivisemmin kuin tavallisesti. Voi olla aihetta korjata mielipiteitä, jotka ovat muuttuneet liian itsestään selviksi.

10. huone ja MC: Työ voi vaatia pitkiä istuntoja tai ylitöitä. Jokin keskeneräinen asia pitää saattaa loppuun tai seuraavaan vaiheeseen. Olet lujasti kiinni työtilanteessa vaikka se sitoo ja kuluttaa. Jos koet olevasi laskuvaiheessa. On nähtävä omat heikkoudet ja puutteet, jotka ovat siihen johtaneet. Mieti mitä aloitteellisuudestasi puuttuu, missä olet hyvä ja missä on kompurointia, mitä puuttuu tiedoistasi? Onko tavassasi johtaa ja viedä asioita eteenpäin ollut jotain hullusti?

11.huone: Tukijoukkojen, yhteistyökuvioiden ja harrastustoiminnan huoneessa peräytyvä Mars voi vihjata haluun vetäytyä taustalle. Jos olet ollut aktiivinen sosiaalinen ihminen eikä mitään ole tapahtunut, voit olla pettynyt ihmisten yhteistyön haluttomuuteen tai erimielisyyteen. Voi olla aika uudelleen määritellä, mitä haluat omalta ryhmältäsi, mitä olet valmis satsaamaan yhteisölle ja kuinka paljon sinun on saatava itse toimia oman linjasi mukaan.

12.huone: Vetäytyvä planeetta vetäytyvässä huoneessa voi kertoa että epäsosiaaliset impulssit ovat voimistumassa. Mistä on hyvä luopua, mitä itsessäsi on käynyt taakaksi? Itsekkäät tavat ja tottumukset voivat estää antautumasta asioille, aatteille, tehtäville tai ihmisille, jotka voisivat johtaa sinut parempaan suhteeseen koko maailman ja olemassaolon kanssa. Mieti, pysähdy, anna sysäyksiä sisäiselle minällesi kasvaa uuden kriittisyyden ja itsetutkiskelun avulla. Voit vapautua kielteisistä kokemuksista ja muistoista myös fyysisesti olemalla aktiivinen, liikkuva ja energisesti läsnä.

Huomaa että kun Marsin retrojakson keskivaiheilla on oppositio Aurinkoon, Aurinko on silloin tr-Marsiin nähden sen vastahuoneessa. Jos peräytyvä Mars menee 2.huoneessasi, oppositio tulee Aurinkoon, joka kulkee 8.huoneessa. Siten nämä turvallisuushuoneet korostuvat.

Yleensä ottaen Marsin peräytymisessä on perinteisesti nähty voimattomuutta ja heikkoutta. Varsinkin elektioastrologiassa Marsin peräytymisen katsottiin olevan hyvin huono juttu asioissa, joissa itse pitää olla aktiivinen ja ottaa aloitteet käsin. Sitä peräytyvä Mars ei suosi. Muita no-no –juttuja ovat romanssi, josta odotetaan liikaa, ei onnistu, ei päädy onnelliseen avioliittoon. Kilpailutilanteet, ylennykset työssä tai sotaiset asiat – ne menevät huonosti tai tyssäävät johonkin. Mars hallitsee pitkälti autoilua. Retro-Mars ei suosi sitäkään. Ei myöskään koneiden tai laitteiden hankintaa. Laite ei osoittaudu luotettavaksi tai ei vastaa meidän tarpeita.

Kaikilla asioilla on hyvät ja huonot puolensa. Peräytyvän Marsin hyvänä puolena on epäröinti ja passiivisten taktiikoiden ottaminen käyttöön. Älyä ryntää sinne, minne enkelitkään eivät uskaltaudu. Peräytyminen on kuin vauhdinottoa ennen loikkaamista. Se on sisäänhengitystä, olemme valmiita sukeltamaan. Kunnon marsmainen ihminen ei osaa harkita, peräytymisen aikana sitä on opittava. On katsottava eteen ennen kuin joutuu katumaan jotain tehtyä tekoa tai sanottuja lauseita. On oltava tarkkana mitä tekee minäkin hetkenä. Tietoisuus omista mielialoista, tunteista, haluista ja ruumiin tuntemuksista kehittyy, tarkentuu ja herkistyy. Kuten Merkuriuksen peräytymisen aikana, myös Marsin kohdalla on hyvää aikaa tarkistaa asioita, onko korjattavaa, onko puutteita. Mikä on jäänyt kesken, se voidaan ottaa uudelleen käsittelyyn. Mikä on päässyt repsahtamaan, on viritettävä uudelleen. Naisten tehtäväksi voi osuakin juuri miesten uudelleen virittely. Oma mies voi olla tehoton, elämä ei suju, kroppa brakaa, työ ei maistu, ei jaksa lähteä lenkille – ei vaikka iso koira vetäisi. Miehillä erityisesti voi olla itsetunto-ongelmia, sisäisiä pohdintoja tai ristiriitoja, jotka vaativat tukea, neuvoja tai patistusta, miehisyyden luotaamista, parisuhdekeskusteluja, heikkouksiin tutustumista tai jopa niiden myöntämistä.

Tärkeimmät retro-Marsin vaikutukset tulevat kuitenkin tarkoista aspekteista syntymäkartan planeettoihin. Niihin en tässä puutu. (Huom.) Nyt joulukuun alussa kun Aurinko/Mars -oppsoitio on jo hieman ohi, näyttää siltä, että suuria muutoksia ei ole tekeillä Venäjän hyökkäyssodassa. Voi olla että Marsin peräytyvän jakson näyttävin tulos onkin jalkapalloilun MM-kisat. Myös urheilussa on yksilöt ja joukkueet vastakkain. Kaksosen parhaimmat urheilulajit ovat palloilulajit, joukkuelajina jalkapallo, yksilölajeina tennis ja pingis - nopeiden reaktioiden lajit.

Raimo Nikula, 2.11.2022 - lisäys 9.12.2022

  Takaisin alkusivulle Tilaussivulle