ULKONÄÖN JA ASTROLOGISEN KARTAN YHTEYDESTÄ

Astrologian todennettavuus käytännön tasolla on osoittautunut vaikeaksi, ehkä lopulta mahdottomaksi. Jos jätämme tutkimuksellisen tason pois ja keskitymme tässä artikkelissa meitä kaikkia koskevaan käytännön tosiasiaan, eli omaan kehoon. Mitä astrologia kertoo ihmisen ruumiista ja sen yhteydestä omaan karttaamme? Myös tässä joudumme perääntymään rajusti perinteisten kuvausten ja oletusten luomista raameista. Asia osoittautuu hyvin kompleksiseksi. Yleensä netissä ja kirjoissakin näkee jonkun astrologin hatusta vetäistyjä yksinkertaistuksia, joilla ei pitkälle pötkitä.

Laurie Efrainin (How to Rectify a Birth Chart) tunnetun opaskirjan mukaan ulkonäön peruspalikat ovat toimintamuodoissa ja elementeissä. Tyypillisintä on kiinteiden merkkien kasvojen neliömäisyys vaikka se voi kätkeytyä hiuksiin jne. Johtavien ja muuttuvien merkkien hallitsemilla ihmisillä ei ole selkeää lähtökohtaa vaan pelivara on suuren suuri. Pitkälle en luottaisi Efrainin määritelmiin – liian simppeliä.

Elementeistä tulikasvot ovat soikeat, terävähköt, leuka on lähinnä kolmion kärki; maakasvot sisältävät uurteita, luomia, juomuja ja usein runsaat hiukset. Tyypillisiä vesikasvoja ei ole vaan Skorpioni poikkeaa linjasta ollen keskimäärin tummanpuhuvat, keskittyneet, ilmeettömät, kyräilevät, neliömäisen perusmuodon ja usein melko vankan leuan tai runsaan hiuspehkon saattelemana. Kaloissa voi tavata lihavuutta, vaikeuksia ”pysyä kasassa”, kasvot ovat ilmeikkäät, joskus eksoottiset. ja huulet paksut, runsaat, naisilla varsinkin tummat hiukset kuin madonnalla tai Etelämeren saarelaisen kasvojen kehyksenä (Svea Richnau). Löysää lihaa voi kertyä helposti kuten Oliver Hardyn ("Paksukainen") ja Alfred Hitchcockin tapauksissa, joilla Kalat nousee. Rapukasvot voivat olla tavallisen näköiset, ”arjen kuluttama naama”, silmät lähellä toisiaan ja heikot kulmakarvat (huomaa vanhemman sukupolven 1914-1939 Pluto voi nousta Ravussa, se muuttaa ilmettä jämäkämmäksi ja juomuisemmaksi). Useimmiten Ravuilla on kapeat kasvot huolimatta tradition päinvastaisesta väitteestä. Ilman elementin ihmisten kasvojen muoto on neliömäisen ja soikean välimuoto, jota on usein hankalin määrittää.

Elementtipainotuksesta vielä: ilman merkeissä ollaan sileitä, suoraviivaisia, kirkkaita, valoisia, vaaleita (älä ota kuitenkaan kirjaimellisesti). Kaksonen voi nousta, mutta tummuutta tulee muista merkeistä (Kristen Stewart, Aurinko Oinas). Tulen muotokieli kertoo kolmiomaisuudesta, kiehkuroista, kaarevista muodoista. Maa ja vesi ovat näkyvät myös kasvon muotojen runsaina linjoina, juonteina, leveinä kaarina, ryppyinä ja yleisenä kasvojen ihon epätasaisuutena (tietysti varsinkin vanhemmiten – perimä ja ikä vaikuttavat kaikkiin ihmisiin). Maa-ihmisiä voi maa vetää todella puoleensa, siksi he painuvat alaspäin, ryhti ja käynti vanhemmiten laskeutuvat alaspäin, kasvot valahtavat myös - maa kutsuu. Tuli- ja ilmaihmiset nousevat ylöspäin, hyppelehtivät ja käyttävät ruumista myös leikkimisen välineenä. Vesi-ihmisiä leimaa joskus huomaamattomuus, tietynlainen sulautuminen maisemaan; he ilmestyvät paikalle, sukeltavat esiin ja häviävät – virta tuo, virta vie.

Tuli-ihmisillä kulmakarvat taipuvat, elävät ilmeiden mukaan. Joillakin on demoniset kulmakarvat ja jos ne ovat vielä paksut, sitä vaikuttavammat. Vesi-ihmisillä on syvällä päässä olevat silmät – Kalat poikkeuksena, jopa vastakohtana. Kalojen silmät voivat olla ulkonevat tai hieman pullistuneet. Ilman ihmisten kasvot voivat olla ”harmittoman”, jopa iloisen näköiset, harmoniset, mutta vailla mitään erityisiä persoonallisia piirteitä, mutta tarkkailevat ja valppaat.

Planeetat nousussa

Nouseva aurinko lähellä nousua on usein erittäin vaikea tunnistaa, usein merkit siitä ovat vähäisiä. Kummallista kyllä, Michel Gauquelinin tilastollisissa tutkimuksissa ei löytynyt myöskään psykologisia tai ammatillisia jälkiä Auringon noususta tai MC:n läheisyydestä. Jotkut ovat tietenkin luovia (John Ruskin, Arthur Rimbaud, Miles Davis, Neil Young, Peter Sellers) tai jotenkin arvokkaita ja itsensä hallitsevia. He voivat luoda autoritaarisen vaikutelman (Romano Brodi, Edgar Hoover, Jimmy Hoffa). Monilla näistä Auringon nousevista ihmisistä on myös muita nousevia planeettoja (useimmiten Merkurius ja Venus) - ja siksi heitä on vielä vaikeampi määritellä. Nouseva Aurinko tietää että nousumerkki ja aurinkomerkki ovat yksi ja sama - tuplasti samaa merkkiä, silti sen erottaminen on lähes mahdotonta. Kannattaa etsiä merkkejä luontevasta ja itseriittoisesta ihmisestä, joka on vahvasti läsnä ja omaa autoritaarisen oman itsensä hallinnan ja tekee vaikutuksen muihin ihmisiin.

Kuu-nousut ovat hetkestä toiseen eläviä ja muuttuvia, elämä on aina spontaani vetäisy, ei punnertava suoritus; tulee mitä tulee, ohjaus on vähäistä ja tunteet, tuulet ja sisäiset yllykkeet muuttavat käyttäytymistä (Eino Leino - hetken lapsi). Kuu-nousuisten ulkonäössä on vähän säännöllisyyksiä – pikemmin ne puuttuvat. Pyöreitä kuukasvoja ei juuri koskaan näe, mutta hyvin kapeita, lintumaisia, hieman aneemisia, ei-fyysisiä kasvoja, joissa on jotain eriskummallista (Filosofi Henri Bergson (lintu-tyyppi), Penelope Cruz (joku sanoisi petolintu-tyyppi…), Charles Chaplin, hauska mies vaikka Kuu nousi Skorpionissa. Ankea lapsuus ainakin. Paul Gauguinin naamassa ei juuri Kuu-vaikutteita näy, mutta Kuu nousee, samoin Gustav Mahlerilla (molemmilla Leijonassa). Armi Toivasella Kuu nousee Neitsyessä ja Kuusta muistuttaa suomalainen hyppyrinenä. Mutta siitä ei ole jälkeäkään Tapio Rautavaaralla, jolla Jousimies-nousu ja Kuu samassa merkissä. Tapsa oli aina reissun päällä, joka kuuluu Kuu-ihmisille. Jukka Puotilalla on Kaksos-Kuu ja nousu, ja hän osaa matkia muita ihmisiä (mimiikka). Ainoa ”tyypillinen” Kuu-nousu pyöreine kasvoineen oli takavuosien tv-toimittaja Pentti Lumpeella, jolla Kuu nousu Vaa’assa. Krisse Salmisella Kuu nousee Oinaassa, poissa pyöreys ja hyppyrinenä, samoin Laura Voutilainen on vailla erityisiä tuntomerkkejä (Kuu Leijonassa nousee). Sieppauksen uhri Natasha Kampuschilla sekä Kuu että Aurinko nousee Vesimiehessä ja vaikea sanoa erityispiirteitä mitään - hyvin vesimiesmäinen nainen, Usein Vesimiesnousut eivät ole lihavia mutta täyteläisiä sekä kropaltaan että kasvoiltaan.Kuu-nousu voi viitata hyvin tavalliseen ulkonäköön, jossa ei heti erota mitään erityistä. Richard Widmark, takavuosien näyttelijä, jonka parhaat roolit olivat yliherkkiä, räjähtämään valmiita psykoottisia rikollisia vaikka yksityiselämässä oli tämän roolin vastakohta. Oinas nousee ja Kuu Härässä nousee myös. Farrah Fawcettilla on selvä neliömäinen kasvojen rakenne vaikka Rapu nousee ja Kuu nousee. Mutta hänen kartallaan on kolme planeettaa Vesimiehessä ja kiinteissä merkeissä (neliörakenne) yhteensä kuusi planeettaa. Ne lyövät selvästi itsensä läpi ulkonäössä. Tällaisiin esimerkkeihin kun toistuvasti törmää, voi vain ajatella että Askendentti= ulkonäkö -yhtälö on täysin perätön.

Merkurius-nousuiset ovat uteliaita ja tiedonhaluisia, mutta myös katkonaisia ja epäluotettavia. Kyky nopeasti tehdä katsaus asiasta kuin asiasta voi olla läsnä. Monella julkisuuden henkilöllä on Merkurius nousussa, mutta usein myös muita planeettoja (Aurinko ja Venus useimmiten). Miesten poikamaisuus voi näkyä ilmeissä, eleissä, puhetavoissa. Merkurius ja sen kotimerkit, Kaksonen ja Neitsyt ovat klassisia nuorukaismerkkejä, joita ikä ei kohtele huonosti, mutta psyyken kypsyyden kanssa voi olla niin ja näin. Arnold Schwarzeneggerilla Merkurius nousee Ravussa, Grace Kellyllä Skorpionissa, mutta Venus myös nousee. Merkuriuksen kotimerkissä, Kaksosissa nousu tuottaa usein pitkänmallisen leuan. Leukojahan tarvitaan puhumiseen, ”leukojen revittely” vaatii omat välineensä. Mauri Kunnaksella Merkurius nousee Kauriissa, työteliäs sarjakuvien ja kirjojen tekijä, huumoria ja ripaus lapsekkuutta. Reino Paasilinna oli yhteiskuntakriittinen toimittaja ja myöhemmin Ylen pääjohtaja, Merkurius nousee paljastavassa Skorpionissa. Tapani Koivulalla, ufo-miehellä Merkurius nousee Pluton kanssa, Merkurius-tieto on Pluton suodattamaa kiistanalaista ja vaikeaselkoista. Matt Dillonin poikamainen charmi on osittain Merkuriuksesta, joka nousee Vesimiehessä - kiva naapurin poika. Myös Madonnalla Merkurius nousee, mutta yhdessä Pluton ja Kuun kanssa Neitsyessä. Kaksikin yhdessä nousevaa planeettaa sekoittaa paletin jo pahasti. Ex-kunikaallisella Sarah Fergusonilla Merkurius ja Neptunus nousevat Skorpionissa eikä Marskaan ole kaukana, mutta Vaa'an puolella. Aurinko/Mars -konjunktio usein tuo pisamia - vai tuoko - missä ovat tilastot? Sarahilla oli. Mutta hyvin pisamaisella ja pienikokoisella Isabelle Hubbertilla on Jousimies-nousu ja vain Askendentin ja Marsin kolmio. Esimerkiksi koko on juuri asia, jolla ei ole mitään tekemistä astrologian arkkityyppisen totuuden kanssa.

Venus-nousu ei yleensä takaa kauneutta – kaukana siitä. Vaatimattoman näköisiä seinäkukkasia on yhtä paljon kuin joutsenkaulaisia tenhottaria tai miespuolisia mukavia tyyppejä tai vietteleviä silmäpelin taitajia (Cameron Diaz, Angelina Jolie, Paul Newman, Bill Clinton, Jean-Pierre Leud). Tässä joukossa joku Serge Gainsbourg on ruma – ulkonäöstä osa menee juutalaisen perimän piikkiin. Ja mikä selittää Kiefer Sutherlandin pinokkiomaisen naaman? Kauris nousu plekästään?Tosi on, joillakin Venus/Vaaka-nousuisilla on esim. kaunis Amorin kaari, miellyttävä ja lähestymiseen kutsuva käytös, hyvät tavat tai hyvin vähän päällekäyvä lähestymistapa, joka antaa tilaa muille.Naiset ovat usein naisellisen muotoisia vaikka eivät välttämättä syötävän seksikkäitä. Grace Kellyllä Venus nousee Vaa'asta Skorpioniin - klasinella tavalla kaunisa blondi. Miehistä Gregory Peck oli klassisella tavalla komea - miehekkyyttä tuli Oinas-Auringosta. Bill Clintonilla nousee Venus, Mars ja Neptunus - siksi oli vaikea pitää näpit erossa naisten hunajapurkista.

Mars-nousu tyypillisenä vaikuttaa kehon riuskoina liikkeinä, rytmillisenä eteenpäin menona, aikailemattomuutena ja suoruutena puheissa ja tavoissa. USA on oikeastaan Mars-kulttuuri: ”Cut the crap, let’s get straight to the point.” Suoraviivaisesti, amerikkalaisesti käyttäytyvä suomalainenkin voi olla Mars-nousuinen. Kasvoissa voi olla tummuutta, maskuliinisuutta ja suoria linjoja ja ruumiissa voimaa tai käytöksessä uhoa. Marsiin perinteinen symboli on myös nenä, joka on voimakas, eteen työntyvä, kaareva tai terävä. William Holden on Hollywood-klassikko Mars-nousuineen, Walter Matthau samoin, tosin pehmeämpänä versiona (myös hyvin pitkä mies, 190 cm) Henry Kissinger, ikiliikkuja Mars nousee Kaksosissa (lyhyt juutalainen). Roman Polanski, pienellä miehellä suuri eteenpäin työntyvä nenä, kansankielellä ns. molonokka. Peter Sellers oli myös ikiluukuja, törmäilijä komisario Clouseaun hahmossa, mutta nenää oli hänelläkin (tosin hyvin tavallinen brittiläinen nokka) samoin kuin kauniskasvoisella Cat Stevensillä (Mars nousee Vaa’assa). Mutta minne katosi nenä Mars-nousuisella Christina Riccillä, joka on tyystin nykerönenäinen? Mars-nousuisia suomalaisia on ex-kiekkoilijat Veli-Pekka Ketola, Lauri Ylönen ja nuorena varsin urheilullinen Jenny Haukio-Niinistö. Jopa suomalaisten Mars-nousuisten ulkonäössä on tummuutta. Marsista ei helposti saa punatukkaisuutta esiin, ei edes silloin kun Oinas nousee ja Mars Oinaassa (Antti Litja). Asenteellisesti Mars-nousu voi nostaa esiin taisteluhenkeä (Arvid Järnefelt –aatteellinen taistelija) tai ironista ja pilkallista haistattelunhalua (Huuhaa Innanen) tai ilmaisun räväkkyyttä (Eija Vilpas).

Jupiter-nousu voi näkyä kehon runsaina muotoina. Myös kasvoissa on paljon lihaa, näkemistä. Tavallista on huulten täyteläisyys ja poskien laaja pinta-ala. Pää on useimmiten suhteellisen suuri ruumiiseen verrattuna (myös Kala-nousulla kuten Oliver Hardylla). Mutta tämä on riippuvainen kovasti kartan muista painotuksista. Pentti Linkolalla Jupiter nousee Neitsyessä - kapea naama. Ainakaan hän ei mässäillyt ja sillä tapaa hankkinut rasvaa ympärilleen. Maria Ylipäällä pitäisi olla Jupiter nousussa ja kasvot ovat kapeat. Vesa Vierikko on pitkä ja laiha, kasvot kapeat ja kuitenkin Jupiter ja Pluto nousevat yhdessä Leijonassa. Rodulliset tekijät voivat myös yllättää: missä näkyy juutalaissyntyisen Ben Stillerin nousu-Jupiter? Paksu, lupsakka pyknikko? Joskus kasvoissa on buldogg-tyyppistä poimujen kerääntymistä (Sykes Roosevelt). Jousimies-Kaksos –laatu kehossa näkyy usein raajojen irrallisuutena, laajoina liikkeinä. Tulee vaikutelma että tuon ihmisen pitää päästä liikkeelle. Jane Fondalla Kauris nousee ja Jupiter on nousussa Vesimiehessä. Hänen ulkonäössään on vesimiesmäisyyttä. Dustin Hoffmannilla on Jupiter nousussa Kauriissa, mutta mitää isoa hänessä ei ole, sen sijaan juutalainen verenperintö näkyy. Oliver Stone on naamaltaan hyvin joviaali (jupitermainen), Skorpioni nousee, mutta Jupiter on Vaa'assa. Erica Jongilla Jupiter nousee, hän on vaalea, runsaat kiharretut hiukset ja leveä, rempseä olemus ja laaja, amerikkalaisuuteen kuuluva hymy. Mutta lyhytkasvuiset Jousimies-pullukat, joista hersyy iloista puhetta ja huumorintynkää, ovat melko tavallisia myös. Mutta ylipäätään, Jupiter nousun lähellä näyttää olevan vailla yhtä tai kahta määrittelevää ominaisuutta vailla.

Saturnus-nousuisilla voi olla ankaria, luisia piirteitä, mefistotelisiä ilmeitä, pirullisuutta kasvoissa tai kulmakarvojen aaltoilua tai suu virneessä. Saturnus- ja Pluto-nousua (ikäluokka 1914-15 Kaksosissa/Ravussa tai 1947-48, molemmat Leijonassa) missä tahansa merkissä voi tarkkailla sen perusteella, miten ilmeettömät kasvot ovat, ne eivät elä tunteiden ja sisäisten liikahdusten mukaan. Saturnus-nousuiset ovat ”vanhan, viisaan miehen” arkkityyppejä ja siihen kuuluu usein pukinparta tai kokoparta. Sauli Niinistö tekee poikkeuksen siihen, mutta melko syviä uurteita on merkkinä vastuun ja huolten kantamisesta (Aurinko/Saturnus nousee). Auringon nousu Askendentin lähellä on usein hyvin vaikea tunnistaa. Jotkut toki ovat luovia (Pentti Saarikoski, Markku Lahtela, Jorma Uotinen) tai jollain tapaa arvokkaita ja hallittuja (Mauno Koivisto). Useilla näillä on myös muita planeettoja nousussa - vaikeampia määritellä.

Jos jaotellaan kasvot pitkiin ja lyhyisiin, ovat Saturnus-nousuiset naamat yleensä pitkänmallisia, joillakin vastoin perinnettä hevosnaamoja, joiden väitettiin aiemmin olevan tyypillisiä Jousimies-naamoja. Siksi Eartha Kittin naama kokoamassani Saturnus-galleriassa (48 Saturnus-nousuista julkkista ja kuvat ovat nähtävissä http://www.raimonikula.net/saturnus.htm) vaikuttaa täysin yhteensopimattomalta. Samoin on Jon Voight, jonka naamassa posket pullottavat (omenaiset posket), mutta hänellä on myös Kuu nousussa Saturnuksen kanssa Oinaassa. Perinteisessä Jouskari-hevosnaamalla silmät ovat kaukana toisistaan, Saturnus-nousuisilla lähellä toisiaan – vastineena sille, että on keskittyneempi, kapeampi ote elämästä. Saturnus-nousu ei välttämättä lyhennä ketään, ulkoiset mitat ovat aina mitä suurimmassa määrin geenien perinnöstä kiinni (Sean Connery - 188 cm), joskin outoja hyppäyksiä sattuu. Saturnus-nousuiset miehet päätyvät usein parrakkaiksi, ei heti 9-vuotiaina vaan vähän myöhemmin. Saturnus tuo usein esiin illuusiottomuutta enemmän kuin ankaruutta. Kaikki Saturnus-nousuiset eivät elä vanhoiksi, jotkut kyllä – ja katuvat suuresti sitä. Sama pätee kaikkiin muihin nousumerkkeihin.

Uranus-nousu useimmiten suoristaa kasvojen sivuprofiilia, siitä tulee ”menevä”, suoraviivainen, joskus vähän lintumainen ilme. Parhaita tuntomerkkejä on käyttäytymisen tasolla: hieman etääntynyt, ironinen, hyvin juonessa mukana, mutta ei tuppautuva. Karen Blixenin lintumainen profiili istuu Uranukseen hyvin, samoin Arthur Koestlerin suoraviivaiset kasvot (Kauris-AS). Mutta poikkeuksensa taas esim. saksalaisen poliisisarjaklassikon, Tatortin Axel Millberg, jolla Uranus nousee Ravussa, ja miehen naama on hieman hyönteismäinen. F.D. Rooseveltin ulkonäkö on melko hyvä keskiarvo Uranus/Vesimies –vaikutteita, mutta Kurt Russellin ja John Travoltan ulkonäköön vaikuttaa selvästi Kala-Aurinko Uranus-nousun lisäksi. Travolta on pitkä ja Russell keskimittainen. Perinne kuvaa Rapuja lyhyiksi ja pyöreäkasvoisiksi veitikoiksi, mutta Rapu-nousuja ovat mm. Renny Harlin (190 cm) ja David Morse (192 cm) ja Jeff Goldblum (192 cm). Kaikilla tosin Uranus nousee tai on 12.huoneessa, joka usein kyllä nostaa pituutta. Ja juutalainen perimä näkyy Jeff Goldblumin ulkonäössä, mutta vielä enemmän Vaaka-nousu. Myös mainittu saksalainen näyttelijä Axel Millberg on Uranus-nousuisena 185 cm pitkä. Amerikan presidenteistä 7. oli Andrew Jackson, lyhytpinnainen sotilas ja väkivaltaan taipuvainen mies. Uranus nousi Oinaassa. William Henry Harrison oli myös Uranus-nousuinen presidentti. Hänen virkakautensa on USA:n lyhyin, sitä kesti kuukauden kunnes hän kuoli äkisti sairauteen. Temperamenttia oli hänelläkin vaikka Härkä nousi. Hän oli ankara ja säälimätön monien intiaanisotien sankari valkoisten mielestä. Hänen johtamansa rajasodat johtivat siihen että intiaaneilta varastettiin maat ja heidät siirrettiin syrjään valkoisen asutuksen tieltä.

Neptunus-nousu ei aina näy missään (Harrison Ford, Francois Mitterand, Michael Moriarty, Fredi Siitonen). Ei ilmeikkäitä, kosteita silmiä, ei haurautta, unelmoivaa ilmettä (yksi poikkeus: Francoise Sagan) tai ihmeitä odottavaa lapsenomaisuutta vaan nousumerkki tai aurinkomerkki lyö usein itsensä paremmin läpi. Mutta jos Neptunus-nousu näkyy suoraviivaisesti, se ilmentää eksyneisyyttä, avuttomuutta, kykyä antautua, olla kiltti, harmiton ja ihmisille avuksi (Marilyn Monroe, Laila Kinnunen, Pirkko Mannola, Carola Standersköld-Liemola, Liana-Kaarina), mutta tämäkin on merkkikohtaista ja kiinni muista tekijöistä. Mannola selvisi näistä kuville vanhuuteen, muut sortuivat neptunisiin heikkouksiin. Se johtui Mannolan Kauris-Auringosta - Ego on suhteellisen kiinteä ja realistinen. Huumorintaju usein nousee pinnalle kuten Jukka Sipilän, pullukan näyttelijän, rooleissa. Samaa on sanottava Pentti Siimeksestä. Harmittomuus loisti poissaolollaan Tony Halmeelta, jolla Neptunus nousee 12.huoneen puolella - ja Skorpionissa tietenkin - pihalla oltiin. Kuten Kala-nousu, myös Neptunus-nousu voi auttaa vaihtelemaan ulkonäköä ja esiintymistä. Kykyä toiseen ihmiseen samastumiseen on ja siksi näytteleminen onnistuu useilta Neptunus-nousuisilta. Ja teitysti negatiivisesti, itsen ja muiden pettäminen. Sieviä ja kauniitakin Neptunus-nousuja tietysti löytyy: esim. Geena Davis, älykäs ja hyvin kookas näyttelijätär, nousu Vaa'assa; Paris Hilton, joka riisuttuna meikeistä ja ym. on melko tavallisen näköinen - nousu Jousimiehessä. Kiltteyttä kasvoissa on lapsisieppauksen uhrilla, Jaycee Dugardilla, jolla Kuu ja Neptunus nousevat yhdessä Jousimiehessä. Jos kaksi toisilleen vierasta planeettaenergiaa on läsnä nousun lähellä, se tuo yleensä mahdottomuuden arvata (tai "tietää") nousumerkkiä. Francois Mitterandilla, Ranskan ex-presidentillä nousee Neptunus ja Saturnus Leijonassa, mutta ulkonäkö ei anna osviittaa siihen suuntaan. Neptunuksen merkkisijaintikin on otettava huomioon: Vaa'assa erilaisia sävyjä kuin Skorpionissa tai Jousimiehessä. Riehakas koomikko Tracey Ullman syntyi Neptunuksen noustessa Skorpionissa - tummahko brunette ja toisinaan ilmaisu meni hyvän maun rajoille. Hyvän maun toisella puolella täystyöllisesti toimi Andy Warhol, joka Leijona-noususta ja Neptunuksesta huolimatta vaikutti hieman pystyyn kuolleelta. Prinssi William on äitinsä poika, Jousimies ja Neptunus nousevat ja monen pettymykseksi kalju ilmestyi päähän nopeasti.

Pluto-nousun perinteisiin tuntomerkki on kovanaama-syndrooma (Humphrey Bogart, Edgar Robinson), ilmeettömyys, tunteiden poistaminen ele- ja ilmekielestä (eläminen naamion takaa - paistinpannu-naama). Klassinen on vastapuolen tunne siitä että Pluto-nousuinen haluaa jotain, vaikuttaa jotenkin tai jopa pakottaa, urkkii, ohjailee puhetta ja käyttäytymistä omaan suuntaansa. Mutta myös Pluton vaikutus ulkonäköön voi hukkua kartan muiden tekijöiden alle. George Bushin jr.:n Pluto nousee, mutta tyypillisimmät Pluto-piirteet eivät ole korostuneet. Pluto-naama vääntyy melko vaivatta demoniseen suuntaan kuten Jack Nicholsonilla. Pirullisuus voi olla viehättävää ja pelottavaa yhtälailla. Tummanpuhuva uhkaavuus näkyy mm. Steven Seagalilla, joka ruhjoo ja rusentelee pahiksia surkeissa filmeissään. Pluto-naama ei yleensä ole kapea vaan leveä, täyteläinen ja se tuppaa vanhemmiten leviämään lisää (Leijona-nousu). Mutta näin ei ole käynyt Al Pacinolle ja syynä on Aurinko/Saturnus -konjunktio ("volonaama"). Jos tiedämme Pluton nousevan ja ihmisen naama on sileä ja miellyttävä, on syytä hieman huolestua (Rock Hudson - jotain ei pääse läpi). Kurt Cobainilla oli Pluto nousussa, mutta Uranuskaan ei ollut kaukana. Ulkonäkövaikutus on vaikeasti tulkittava, mutta sen sijaan psykologinen vaikutus tuntuva (äärimmäisiä ristiriitoja ja nousuja ja laskuja). Fritz Brunhubnerin kirjaklassikossa Plutosta 1930-luvulta näkee kokoelman Pluto-nousuisia kasvoja, joissa korostuu jähmeys, tummuus, kuvista voi aavistella rikollista mielenlaatua, patologisia piirteitä. Mutta miten hän valitsi kirjansa kuvituksen? Satunnaisotannalla? Tuskin. Hyvin varhain tekijä löysi arkkityyppisen pahan vastineen Pluto-kasvoille, mutta jonkinlaisen valikoinnin läpi hänkin nuo esimerkkikasvot oli valinnut. Sankarit ovat usein kookkaita jotta heidän fyysinen ylivoimansa korostuu. Steven Seagal on jättikokoinen Leijona-nousuinen luiden murskaaja, 192 cm, sanotaanpa Pluton suomasta ”tukevasta, lyhyestä ja tiiviistä” ruumista (kuten Edgar Robinson) mitä tahansa. Entä naisten Pluto-nousu? Judy Garland, Pluto Ravussa nousee, ammatikseen osasi olla valoisa ja hauskakin, mutta ulkonäköön sillä oli vähäisempi vaikutus -ellei nyt sitten vanhempana kun lääkkeiden, pillereiden ja alkoholin vaikutus alkoi toden teolla. Martha Grahamilla Pluto nousi Kaksosissa, kasvot ovat pitkänomaiset, mutta intensiiviset. Ja ruumis tietysti hyvin liikkuvainen (tanssija ja koregrafi). Mutta hänellä myös Jupiter ja Neptunus nousivat Pluton ohella. Liikkuu hyvin myös Venus Williams, jolla Pluto nousee Vaa'assa. Hän on tennistähdeksi melko raskastekoinen ja lihaksikas - voimaa on.

Brooke Shieldsin kartalla on myös Uranus ja Pluto molemmat nousussa (Neitsyt). Vahvat kulmakarvat, kookas naiseksi, hyvin säännölliset kasvonpiirteet, ei plutomaisia ruttuja tai porautuvaa katsetta. Juomuja ja ruttuja näkyy ikääntyvällä Pantse Syrjällä, jolla myös Pluto nousee Neitsyessä.Pluto-nousu voi tuoda jähmeän naamion eteen, mutta sen vastakohtana Pluto usein antaa kyvyn muuntautua monin tavoin, tulla ikään kuin toiseksi persoonaksi. Ajattelen esim. Pirkka-Pekka Peteliusta, Jussi Parviaista (demonit sisällämme) ja mainittua Vesa Vierikkoa.

Ei voi unohtaa yleisiä raameja ulkonäön arvioimiselle. Niitä ovat perinnöllisyys, vanhempien ulkonäkö ja ruumiin ominaisuudet. Toinen on ikä. Nuorena olemme sileitä ja sieviä, vanhoina ryppyisiä ja rumia, keski-iässä meillä on jäljellä hitunen nuoruutta, mutta vanhuuskin on jo aihioina näkyvissä. Ruumis käy läpi monta vaihetta ja kasvot heijastavat lahjomattomasti ajan kulkua.

Ulkonäön lisäksi voidaan tarkkailla ihmisten käyttäytymistä ja yleistä vaikutusta, tässä muutamia melko perinteisiä kuvauksia:

Oinas-nousuiset ovat eläviä, aloitteellisia ja päälle painavia. Heissä on sähköistä energiaa, joka purkautuu usein pakollisina toimenpiteinä, haluna kommentoida kaikkea, puuttua asioihin, ehdotuksina, käskyinä, riidanhaluisina kommentteina, nopeina lähtöinä liikkeelle. Kärsimätön "eikö tässä tapahdu mitään?" - olo tulee helposti pinnalle.

Härkä-nousuiset ovat hallittuja, kärsivät liiallisista vaikutteista ja ihmismääristä. He ovat usein melko hiljaisia tai puhuvat vasta yllytyksestä tai vastatessaan kysymyksiin. He ovat ruumiinsa ja ruumin tarpeiden ohjailemia. Härkä-nousu ei automaattisesti tee ihmisestä lihavaa. Tamara Lund on Härkä-nousuinen ja hoikka, mutta Uranus nousee lähellä Askendenttia. Juicekin saattoi olla Härkä-nousu, nuorena langanlaiha, myöhemmin hän tosin lihoi ja kaljottelulla oli siihen osuutensa. Niin ei käynyt Junnu Vainiolle, toinen kiistanalaisesti Härkä-nousuinen sanaseppä. Jalat maassa vai hieman uponneina maahan?

Kaksos-nousut ovat herkästi innostuvia, saavat hepuleita, idiksiä, lähtevät sinne, missä tuntuu tapahtuvan ja puhuvat paljon, elehtivät ja ilmehtivät runsaasti ja päästelevät spontaaneja trendikkäitä huudahduksia tai osoittavat tietävänsä sen ja sen melko hyvinkin.

Rapu-nousuiset ovat milloin vetäytyviä, ujoja, viihtyvät oman pään sisällä, milloin välittömiä ja persoonallisia heittäen tittelit pois ja vaativat sielusta sieluun kontaktia hyvin intiimillä tavalla. Jos synkkaa, se tuntuu vapautuneisuutena, ellei, se lukkiuttaa, hän poistuu vaivihkaa paikalta. Rapu-nousuinen voi olla vain tuiki tavallinen omaan ympäristöönsä sopeutunut tavis.

Leijona-nousut vaativat itselleen paljon, haluavat olla jotain suurta. Näkyvyys, kuuluvuus, äänekkyys, roolinveto, esiintyminen, hauskuuttaminen tai rentouttamisen kyky voi näkyä käyttäytymisessä. Monet Leijonat ovat tahtomattaan hieman koomisia tai he haluavat keventää tunnelmia yliampuvilla eleillä, lausunnoilla tai komiikalla. He suurentelevat (itseään) ja bluffaavat mielellään näyttääkseen suuremmilta kuin ovat.

Neitsyt-nousut ovat usein siistejä, pedanttisuus ja pyrkimys tyylikkyyteen voi näkyä pukeutumisessa, puheessa tai tapana saivarrella, aloittaa pitkiä saksalaistyylisiä sivulauseita esim. ”Mutta toisaalta...tai tavallaan” Elämäntyylin keskittyneisyys hyödyllisiin asioihin voi näkyä myös. Siisti, rillipäinen, ikuisen opiskelijan näköinen ihminen tai tehokkaan oloinen asiallinen nainen tai mies - Neitsyt-nousuko?

Vaaka-nousut pyrkivät olemaan sinut kanssasi, tekemään jotain kivaa yhdessä. He mukautuvat toisiin ihmisiin, viihtyvät porukoissa siirtyen ryhmästä toiseen drinksulasi kädessä. Vaakojen yhteys melko laiskaan ja mukavaan elämään sekä taidenautintoihin ei ole ihan tuulesta temmattu. Äärimmäisyyksiä vältellen hän asettuu milloin tämän, milloin tuon puolelle ja antaa kaikille jotain kivaa.

Skorpioni-nousut ovat hyvin suojattuja, haluavat tonkia asioita ja ihmisiä, asettavat haasteita, kumoavat, epäilevät ja pyrkivät saamaan otetta sinusta. Tullessaan lähemmäksi he voivat asetta tukalia kysymyksiä, haastaa tai kylvää epäilyksiä mieleesi. He kysyvät, sinä vastaat, sinä kysyt, hän ei vastaa vaan tuijottaa takaisin.

Jousimies-nousuiset voivat olla suurpiirteisiä, isoja juttuja aina tekeillä, tärkeitä ihmisiä tavattavana, tiedossa merkittäviä muutoksia, matkoja; yhteiskunnan kermaa pitää päästä litkimään. Monet Jousimies-nousuiset ovat dramaattisia ihmisiä tavalla tai toisella. Jousimies-nousut rakastavat bootseja ja reteitä ulkoiluvaatteita – viis tyylipisteistä. Näin sanoo perinne, mutta miten lie käytönnössä? Jousimiehillä ei ole yhtä perustyyppiä - ei muillakaan nousumerkeillä.

Kauris-nousukkaat voi olla asiallisia, kuivia, ivallisia, ”todista se” – asenteella puskevia ihmisiä. Joskus myös niitä, joista näkee että he eivät tule toimeen ihmisten kanssa, ovat napsahtelevia ja kuittailevat vähästä tai vetoavat asetuksiin ja virallisiin kanaviin. Liituraitaa, tummia housupukuja naisille – nekin ovat univormuja sosiaalista hyväksyntää hakeville.Järkevä ja työteliäs elämäntyyli.

Vesimies-nousut ovat asiallisia, hieman erillisiä muista, istuvat, seisovat ja katsovat rauhallisesti silmiin ja etsiytyvät sopiviin porukoihin ja keskustelevat mielellään isoista asioista tai päivänpolttavista muutoksista. Heillä voi olla varsin toteava ja etäinen asenne – joskus luotaantyöntävän etäinen ja kylmä.

Kala-nousuiset elävät luotujen imagojen kautta. Heissä on samastuskykyä jos päästät lähelle. Imagojen kautta eläminen voi olla ongelmallistakin koska niitä voi olla monta käytössä oman minän määrittämiseen; oma minä onkin eräänlainen kooste. Elämäntyyli on vapaa, huoleton, boheemi tai irti arjen velvoitteista, mutta riippuvaisuudet ihmisistä ovat vahvoja. Tarvitaan porukka, parvi, lauma, johon sulautua.

Kaikessa astrologisessa ulkonäköä koskevissa arvioinneissa pitää muistaa että yksi tekijä ei ratkaise, ei askendenttimerkki, ei nouseva planeetta eikä Aurinko vaan koko kartta. Catherine Deneuvella Kauris nousee, hän ei ollut nousumerkkinsä näköinen vaan kauneus tuli aurinkomerkistä, Vaa'asta sekä Askendentin kolmiosta Venukseen, ja siihen sekoituksena hitunen Kauriin klassista säännöllisyyttää kasvoissa. Näin syntyi hänen ulkonäkönsä kokonaisuus.

Voi aloittaa esimerkiksi sitomalla yhteen nousumerkin, sen tarkimmat aspektit, Auringon ja Kuun ja niiden tarkimmat aspektit – tai vain yhden niistä. Tee siitä synteesi – jos pystyt. Jokin merkki nousee aina, mutta merkin lähellä voi olla planeetta, useampikin, jossakin toisessa merkissä voi olla stellium, joka myös täytyy ottaa huomioon jne. Kartalla voi olla hyvin monimutkainen tekijöiden verkosto, jota on mahdotonta kääntää ulkonäön tasolle. Mutta silti, netti on täynnä mitä lapsellisimpia yrityksiä oikaista monimutkaiset asiat suoriksi. Tämä asenne ylipäätään vallitsee Suomessa suvereenisti.

Ei ole tyypillistä hiuslaatua, korvien muotoa tai muuta yksityiskohtaa kasvoissa. Kuu nousussa vähentää yleensä miesten hiusten paksuutta, mutta suomalaisella miehellä (ja naisella) on ylipäätään melko ohut hiustyyppi. Pluto nousussa on vahvin ehdokas paksuhiuksisten planeetaksi, mutta tulokset eivät osoita yhdenmukaisuutta. Kuten myös Pluton kotimerkki, Skorpioni nousussa, plutoniset hiukset ovat paksua ja tummaa laatua, mutta vaihtoehto onkin sitten miesten "demoninen" kaljuus (Clint Eastwood vastaan Mussolini). Sanotaanhan Skorpionista sen olevan joko tai –merkki. Pehko päässä tai kiiltävä luistinrata. Perinne sanoo että myös Härässä on karvojen kasvu runsasta – syntyy Angela Davis –hiusmalli, joka tällä afroamerikkalaisella kansalaisoikeustaistelijalla keikkui puolen metrin korkuinen koristepensaan näköinen hiuslaitos.

Huomattava on myös hitaiden planeettojen merkkisijainti: Pluto oli 1913-1939 Ravussa ja 1939-1947 Leijonassa, sitten 1957-1971 Neitsyessä ja 1971-1984 Vaa’assa jne. joten jos nousu osuu näihin merkkeihin ja ihminen on sopivaa vuosiluokkaa, hän voi saada Pluton nousuun. Ja sen pitäisi vaikuttaa ulkonäköön. Samoin on huomioiva Uranuksen ja Neptunuksen mahdollinen sijainti nousun lähellä. Neitsyt voi nousta 60-lukulaisella, mutta myös Uranus voi olla lähellä nousua, samoin Pluto. Neptunus Neitsyessä esim. synnytti herttaisen ja sievän näköisiä tähtösiä kuten Laila Kinnusen, Liana-Kaarinan ja Pirkko Mannolan. He edustivat samalla 50-luvun tyyli-ihanteita ollen 30-luvun lopulla syntyneitä.

Yleisiä ruumiinrakenteeseen liittyviä asioita ei voi pitkälle ymmärtää huomioimatta vanhempien antamaa perinnöllistä taustaa. Mutta jos oikein yleistetään, on mm. seuraavat asiat suhteellisen varmalla pohjalla: Pitkät jäsenet, paljon liikkuvuutta: Kaksonen-Jousimies. Korostunut luinen rakenne (kasvot, keho): Kauris tai Saturnus nousu. Lihaisa keho, ei välttämättä lihava: Härkä, Skorpioni, Kalat. Silmät lähellä toisiaan: Rapu, Skorpioni. Vahva ylävartalo: Skorpioni, Rapu, Leijona. Sopusuhtainen vartalo -jos geneettinen perimä sallii: Vaaka, Leijona, Kaksonen, Vesimies. Länkisääret: Skorpioni, Kauris. Pyöreä tai helposti pyöristyvä vartalo: Härkä, Rapu, Skorpioni, Kalat. Aina on muistettava että kansallisuus ja rotuominaisuudet vaikuttavat ulkonäköön. Silloin astrologian keinot eivät auta. Ei tarvitse mennä kauas: brittiläiset kasvot ovat suomalaisia kasvoja terävämmät, varsinkin nenä. Sama koskee ranskalaisia. Kuka uskoisi Jacques Coustean kotkannenän kuuluvan Vaaka-nousuiselle ja Jupiter-nousuiselle ihmiselle? Välimeren ihmiset ovat oliivi-ihoisia, tukka on usein tumma ja kähärä. Arabit samoin. Afrikkalaisilla on tumma iho ja kähärä tukka. Kaukoidässä kasvot ovat pyöreät ja nenä melko pieni tai lähes olematon oli nousumerkki mikä tahansa.Japanilaiset näyttävät meistä kaikki olevan suunnilleen saman näköisiä - mutta eivät tietenkään ole kun lähempää katsotaan. Varmaan suomalaiset näyttävät japanilaisista samannäköisiltä. Vanha kolonialismin aikainen totuus oli se että valkoiset uudisasukkaat Etelä-Afrikassa sanoivat että kaikki mustat haisivat hirvittävältä, mutta mustat sanoivat että valkoiset haisivat ihan paskalta. Oman maan ulkopuolella kyky arvata nousumerkkejä tai muuta, kapenee kovasti ja muuttuu lopulta olemattomaksi.

Kun tietty merkki nousee, nousun lähellä voi olla jokin näistä hitaista planeetoista. Silloin nousuplaneetta imeytyy osaksi ihmisen psyykkistä ja fyysistä ilmaisua. Ja hidas planeetta tuo mukanaan koko oman ikäpolvensa perustuntemuksia, asenteita, trendejä, malleja ja tavoitteita. Nekin voivat muuntaa yksilön käyttäytymistä tuntuvasti. Ihminen pukeutuu oman aikansa trendien määräämään vormuun.

Astrologian helmasynti on ollut liian yksinkertaisten heittojen tarjoaminen ihmisille totuuksina. Ne kumoutuvat helposti ihmisiä ja karttoja vertailemalla. Joskus tulee ikävä tunne siitä että monet ammattilaisetkaan eivät ole oikeastaan katsoneet karttoja ja vertailleet ihmisiä niihin. Veivataan vain perinnettä, jonkun nakkelemia yleistyksiä tai arvauksia.

Astrologian ei pidä kilpailla perinnöllisyyden kanssa. Ulkonäkökysymys on tosi kimurantti. Jos on taipumusta kriittisyyteen, ulkonäön ja kartan yhteyden voi heittää menemään, paljon se ei anna. Mutta silloin lapsi voi mennä pesuveden mukana viemäriin. Jotain voi jäädä elämään, mutta tarvitaan uusia lähestymistapoja ja malleja, jotka voisivat luotettavammin kuin perinne kertoa mihin tekijöihin kartalla todella kannattaa kiinnittää huomiota ulkonäköä arvioitaessa. Vihonviimeinen viisaus tästä asiasta on itselleni ollut tämä: jokainen uusi nähty ihminen on yllätys verrattuna karttaansa. Samoin kun kuulee tuntemattoman ihmisen äänen puhelimessa ja rupeaa kuvittelemaan minkä näköinen ihminen on äänessä, menee arvaus yleensä täysin pieleen. Katso koko karttaa on astrologiani ydin, ihminen näyttää siltä, millainen kartta kokonaisuudessaan on. Konteksti ratkaisee aina. Mutta tätä kokonaisuutta ei oikeastaan kukaan pysty selviksi fyysisiksi määreiksi pukea. Jokainen uusi ihminen ulkonäköineen on tervetullut lisä omaan kokoelmaan.

Selvää on että kartan perustella ei pääse kovin kummoisiin tuloksiin ulkonäön määrittelyssä. Jos on kyse poikkeustapauksista, sitä varmemmin mennään harhaan. Ajatelkaamme vaikka Game of Thrones - sarjan kääpiötä - Peter Dinklagea. Kalojen viimeinen aste nousee, Askendentin lähellä ei ole planeettoja mutta vastapäätä laskussa (DS:llä ) on Jupiter, Pluto ja varsinkin Uranus. Voisiko ajatella niin että kun Uranus nousee, voi syntyä pitkäksi, ruumis lähtee tavoittelemaan taivasta, joka on Uranuksen (tai Prometheuksen) oma maailma. Kun Uranus laskee, siitä tulee ihmisen vastapooli myös fyysisesti joten pituus laskee? Dinklage on 132 cm pitkä. Mutta hänen kasvonsa ovat hyvinkin kalamaiset. Mutta Danny De Vito on myös pätkä ja Venus nousee ja on vastakkain Saturnukseen, joka ei ole lähellä DS:tä. Astrologia on vielä täynnä juttuja, jotka joku on joskus mielestään hoksannutja ne ovat lähteneet kiertämään ympäri nettiä. Nousumerkki on vain yksi lähtökohta eikä kyse ole suoraan kehosta vaan jostain muusta - ihmisen olemisen yksilöllisestä tavasta, johon kuuluu ulkonäkö, vaatetus, tyypilliset eleet, ilmeet, maneerit, tapa liikkua, puheilmaisu.

Astrologisesti kerättyjä naamakuvia löytyy Astrofaces sivustolta.Käy ilmi että siitä ei ole paljon hyötyä. Ihmisten ulkonäkö on hyvin yksilöllinen juttu vaikka olisi kolme perusmerkkiä samaa kuten Kuumerkki, Aurinkomerkki ja Nousumerkki. Variaatioiden mahdollisuudet ovat silti myriadit. Voit katsoa tässä myös erityistä esimerkkikokoelmaa, Saturnus-nousuisia naamoja täältä, ja todeta että kukin on näköisensä. Tietyn kuuluisuuden kartan ja kuvan löytää nimen perusteella Astrodatabankista . Toisin sanoen tietyn nousuplaneetan kaavamaistava ja yhtenäistävä vaikutus ei ole hyvin näkyvissä fyysisissä ominaisuuksissa. Ulkonäön perusteella voi tehdä testin myös Tarvainen & Nikula kirjan "Kriittinen orientaatio psykologiseen astrologiaan" (BOD-kirja, 2019) perusteella. Kirjan lopussa on kokoelma Aurinko-nousuisia ja Kuu-nousuisia tunnettuja henkilöitä. Onko mahdollista että erottelukyky kehittyy harjoittelun kautta? Tähän voi vastata että kyllä - jossain määrin. Kaikkia ihmisen kykyjä voidaan kehittää. Unissa voi oppia lentämään vaikka siipiä ei ole.

Raimo Nikula, 10.10.2022.

 

Takaisin alkusivulle