Erilaisia syntymiä – etupäässä outoja lapsen hylkäyksiä

Tässä Hesarissa ollut tapaus (Outi M:lle kiitos jutusta) elämästä terroristiajan varjoissa. Belgialainen nainen oli ollut raskaana seitsemännellä kuulla kun hän joutui kevään 2016 terroristi-iskujen paikalle ja hän loukkaantui pommin räjähtäessä ja hän paloi, mutta ei kovin pahasti. Hän joutui paikkailtavaksi mutta raskauteen räjähdys ei vaikuttanut. Lääkärit olisivat halunneet poistaa lapsen jo keskosena, mutta äiti oli kirjoittanut vatsaansa EI. Lapsi syntyi keisarinleikkauksella kesällä ja yllä on hänen karttansa. Nyt joutuu kysymään mitä raskausajan äidin kokemat traumat vaikuttavat lapseen? Entä morfiini, jota äiti sai kipujen lievitykseen, tuntuuko se lapsessakin? Kartalla on Iso risti muuttuvissa merkeissä: Saturnus on vastakkain Aurinkoon ja sen on neliössä Jupiteriin ja se puolestaan Neptunukseen. Iso risti tavallaan kertoo että lapsi kokee maailman jossain vaiheessa kaaoksellisena, jossa voi tapahtua sattumoisin mitä vain kuten hänen äitinsä joutui sattumoisin terroristien pommin tielle. Kuu syntymisen planeettana on Uranuksen kanssa MC:llä Oinaassa - siinäkin on aineksia tavasta, jolla hän kokee ulkomaailman – mitä tahansa voi sattua. Kartalla on myös Iso maakolmio: Merkurius/Jupiter/Pluto – hän tulee tekemään suuria älyllisiä ponnisteluja ymmärtääkseen isoja asioita ja maailman kehitystä. Omituistahan se on, mutta Mars, väkivallan planeettana Skorpionissa on vailla pääaspekteja lapsen kartalla – ok, kolmio Kheironiin sentään.

Tässä on tavallinen tapaus kun lapsi syntyy vessaan. Näitä sattuu melko usein paremmissakin perheissä. Huomaa Kuun ja Marsin oppositio, joka on myös mukana kahdessa seuraavassa tapauksessa. Se tuntuu olevan arkkityyppinen juttu tämäntyyppisissä kartoissa. Vessaa kuvaa merkeistä parhaiten Skorpioni ja tässä Venus on siellä ja 12.huoneessa. Aurinko nousee ja on tarkkaan lisäksi kolmiossa Plutoon. Uusi elämä ponnii väkisin ulos olosuhteista huolimatta. Kartalla on itse asiassa Iso Kiinteä risti: Venus, Mars, Uranus ja Kuu ovat siinä mukana. Se oli siis epätavallinen maailmaantulo ja sillä on oma vaikutuksensa lapsen perusasteisiin elämää kohtaan. Ja onko Jupiterin kolmio Neptunukseen maineensa veroinen, suojelusenkelin siipi kaartui tapahtuman yllä? Ei ainakaan samana päivänä syntyneelle amerikkalaiselle miehelle, jonka tiedot löytyvät AstroDataBankissa. Hän oli syntynyt samaan aikaan, jos aika muutetaan GMT:ksi mutta Vaaka-nousu. Tämä mies ampui itsensä.

Kun synnytyssairaaloita vähennettiin Suomessa, siitä kärsivät syrjäseudun asukkaat, joilla oli pitkät matkat synnytyssairaalaan. Lapissa nykyään kaikki käyvät synnyttämässä Rovaniemellä, jonne on Utsjoelta 450 km matkaa. Yllä kartta lapsesta joka syntyi lääkintähelikopteriin kun odottava äiti oli matkalla Ranualta Rovaniemelle. Ahdastahan kopterissa on, mutta ammattitaitoista väkeä oli paikalla joten synnytys sujui hyvin ja lapsi putkahti terveenä ulos. Ja ensimmäiset näkymät olivat hyvät, laaja Lapinmaa juuri ennen ruska-aika... Jousimies-nousu ehkä vastasi tästä matkustelusta heti elämän alussa. Jupiter on Ravussa, äidillisessä merkissä ja oppositiossa Plutoon ja neliöt tulevat kummaltakin Uranukseen - erityisiä ja poikkeuksellisia toimenpiteitä ja olosuhteita oli tarjolla heti syntymässä. T-risti johtavissa on hyvä merkki siitä että nopeita toimenpiteitä tarvittiin tässäkin. Tällä kartalla on myös Kuu ja Marsin oppositio kuten seuraavassakin tapauksessa. Se sopii erittäin hyvin kuvaamaan toimintaa, jossa lasta ja äitiä pelastetaan.

Tässä on normaali suomalainen syntymä, mutta poikkeuksellisen vaikea alku jolloin jouduttiin tekemään hätäsektio jotta lapsi saatiin pelastettua. Hätäsektio on tehtävä silloin kun synnytys on jo käynnistynyt ja lapsi ei liiku tarpeeksi tai hänen tilansa on muuten vaarantunut. Kartalla on monia merkkejä rajusta ponnistuksesta ja riskeistä: Aurinko on oppositiossa Plutoon, se vihjaa usein että todellisia vaaroja on elämässä, alussa, syntymässä tai myöhemmin. Ja Skorpioni-nousu viittaa samaan suuntaan. Uranus 1.huoneessa tuo myös lääketiedettä lähelle syntyvää lasta. Mutta Auringolla on kolmiot Neptunukseen ja toinen kolmio Marsiin. Kartalla on siis Iso tulikolmio. Sekö se pelasti lapsen ja äidin hengen? Isäkin jäi henkiin toivuttuaan lapsentulon aiheuttamasta shokista. Kuu syntymän merkkinä on oppositiossa mainittuun Marsiin, ja molemmat neliöivät Uranuksen – siinä on tulipalokiireen symboliikkaa. Kiire tuli ja paineita oli rajusti.

Tämä kartta kuvaa lentokoneen vessassa vahingossa syntynyttä vauvaa jossain Afaganistanin yllä. Äiti halusi sikiöstä eroon ja oli työntämässä sitä pyttyyn, mutta henkilökunta pääsi väliin, lapsi saatiin pelastettua nippa nappa hengissä. Syntymä ja lapsi ovat lähinnä Kuuta ja Kuu on 12.huoneessa (ei ollut suunniteltu syntymä –väärä aika ja paikka) ja Skorpionissa vaikkakin vailla kovia aspekteja, mutta Venus ja Mars lähekkäin yhdessä ja 12.huoneen rajalta vihjaavat että raskaus koitui ”kun varovainen mä ollut en”. Nekin ovat pehmoaspekteissa Neptunus/Kheironiin ja kvinkunssissa Uranus/Jupiteriin. Nämä aspektit varsinkin Marsista ovat tarkkoja. Mutta kriisin tunnetta oli tässäkin ja kiireellisyys ja äidin hätäpäissä tekemä lapsen hylkääminen lyövät kartasta läpi. Huomaa erityisesen tarkka MArsin ja Uranuksen kvinkunssi. Taustalla on myös T-risti: Jupiter vastakkain Saturnus ja niiden neliöt 2.huoneen Plutoon. Jos teko olisi onnistunut, se olisi ollut myös rangaistava rikos, murha.

Keskoslapsi syntyi, äiti on pitkäaikainen huumeiden käyttäjä, isästä voi olla ehkä arvauksia…Huumeet kulkeutuvat äidistä lapseen raskausaikana. Kaikkinainen aineiden käyttö tupakoinnista ja viinistä lähtien ovat periaatteessa kiellettyjä aineita odottavalle äidille. Mitä rankempia aineita on äidin elimistössä, sitä suurempi riski ne ovat syntyvälle lapselle. Moni lapsi syntyy valmiiksi pöllyssä ja on ikään kuin valmisteltu omaa narkkarin uraa varten. Tämä lapsi oli muistaakseni suhteellisen terve syntyessään, vähän hauras ja vaati pitkäaikaisen tarkkailujakson sairaalassa. Mutta kartta myös osoittaa että elämä on hieman katkolla: Aurinko/Saturnus oppositiossa Uranukseen viittaa siihen. Äidin huumekäyttöä voi ounastella siitä että Neptunus 5.huoneen kynnyksellä on konjunktiossa Kheironiin (erityiset hoitotoimenpiteet) ja oppositiossa Venukseen (äiti on antanut periksi jollekin houkutukselle). Lisää lääketieteellisiä hoitoja symboloi Merkuriuksen neliö Plutoon. Pidän sitä melkein takuuvarmana tällä alueella, lääkärissä on käytävä tai oltava tutkimuksissa. Sanotaan että solutasolla on oma muistinsa. Huumeäidin lapsen solut säilyttävät äidin elämänhistoriaa (ja koko suvun menneisyyttä) ja mitä lapsi kokee kohdussa, on vielä avoin kysymys. Alasolmu konjunktio Kuu Ravussa, huh, siinä on raju tunnekiinnittymä kaikkine tulevine vaikeine vaiheineen lapsen ja äidin välillä.

Onnellinen amerikkalainen perhe oli matkalla Kaliforniaan lentokoneessa viraillakseen Disneylandissa. Perheen tytär kävi vessassa, viipyi melko pitkään, synnytti ennenaikaisen lapsen ja kääri sen paperiin ja jätti putkien väliin. Lentoemo luuli että naisella oli keltatauti ja sulki vessan oven. Se avattiin vasta viiden tunnin kuluttua kun kone laskeutui San Franciscoon ja lapsi löytyi vielä elävänä. Tapaus paljastui ja tytär joutui oikeuteen lapsen hylkäämisestä. Isovanhemmat saivat lapsen huoltajuuden. Naisen aviomies ei ollut huomannut vaimonsa raskautta. Pariskunnalla oli jo kaksi aikaisempaa lasta.

Leijona nousee tällä kartalla ja Aurinko on 12.huoneessa, tekemässä jotain salaista. Lapsen tulo haluttiin salata. Muuten kartta korostaa Marsin neliötä Saturnus/Uranus – konjunktiota. Se edustaa kylmää ajattelua ja halua päästä eroon väärään aikaan tulleesta lapsesta. Sitä tehostaa vielä Saturnus/Uranuksen oppositio Merkuriukseen joten T-risti tästä kokonaisuudesta tulee. Se on kovin laskelmoiva.Ehkä isovanhemmat olivat lopulta parempi vaihtoehto kasvattajiksi? Huomaa myös Pluto IC:llä ja viimeinen kuunvaihe Ravussa. Ne molemmat kuvaavat omalla tavallaan ”hylkäämisen”, ”jättämisen”, ”unohtamisen” ideaa.

Ja mitä tapahtuu lapsille syntymän jälkeen? Edelleen, mitä vain. Jotkut syntyvät vanhempien silmäterinä ja saavat parhaan mahdollisen kasvutaustan itselleen. Toiset hylätään kirkon portaille. Yllä kartta lapselle, jonka äiti ja isä hylkäsivät syntymän jälkeen. He käärivät lapsen roskapusseihin ja jättivät läheiselle suolle. Isä kuitenkin mietti asiaa yön yli ja tuli katumapäälle ja kävi aamulla hakemassa lapsen pois. Onneksi lapsi oli vielä elossa. He saivat syytteet lapsen hylkäämisyrityksestä. Voi sanoa että hilkulla oli tässäkin lapsen elämän aloitus. Aina voi kysyä miten lapsi kokee tiedostamattomassa että on tullut hylätyksi ja muuttunut vanhemmilleen "jätteeksi"?

Hylkäämisen tarkemmat syyt puuttuvat. Olivatko ne taloudellisia, psykologisia, moraalisia vai mitä? Usein ne ovat kaikkia kolmea. Mahdollisesti molempia sillä kartalla on Saturnus/Pluto 12.huoneessa Vaa’assa ja neliössä Kuuhun. Kuu on Kauriissa joten Saturnus hallitsee sitä. Kuun neliöt Saturnus/Plutoon viittaavat elämän toivottomuuteen ja näköalojen puutteeseen. Kartalla on myös T-risti: Jupiter/Uranus oppositiossa Kheironiin ja niiden neliöt Venukseen. Rakkaus (Venus) oli elämän alussa kortilla tai paremminkin torjuttu asia kunnes vanhemmat hyväksyivät vanhemmuutensa. Jupiter/Uranus sisältää mahdollisuuden U-käännöksiin vauhdissa. Lisänä on vielä Merkuriuksen neliö Neptunukseen: lapsi sai nähdä päättämättömyyttä elämänsä alussa. Mielenkiintoinen ikäluokka tämä 1982-83 syntyneet, Saturnus ja Pluto konjunktiossa. Joskus se näyttää vaikealta parilta, jolle ”hyvien vanhempien” taholta annetaan kaikki valmiina. Osa ottaa sen vastaan ja muuntuu vanhempiensa kaltaiseksi, osa kapinoi ja vieraantuu täysin tai kieltää poroporvarilliset, turvakeskeiset vanhempansa ja aloittaa usein pohjalta oman itsenäisen tiensä omaa ihmisyyden toteutumista kohti.

Raimo Nikula 6.4.2023

 

Takaisin etusivulleTakaisin arkistoon